Organizaţia Naţională de Informaţii din Turcia a făcut în ultimele luni activităţi de spionaj în Germania vizând presupuse legături cu clericul disident turc aflat în SUA Fethullah Gülen, acuzat de Administraţia Recep Tayyip Erdogan de organizarea complotului militar din iulie 2016.

Conform surselor citate de WDR, NDR şi Süddeutsche Zeitung, serviciile secrete turce au supravegheat 300 de imigranţi turci, precum şi circa 200 de cluburi şi şcoli ale comunităţii turce din Germania. Autorităţile germane au declanşat o anchetă după dezvăluirile privind activităţile de spionaj.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan consideră mişcarea lui Fethullah Gulen "organizaţie teroristă", acuzând-o că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat eşuată din iulie 2016.  Serviciile secrete ale Turciei sunt suspectate că i-ar spiona şi pe membrii comunităţii turce din Elveţia, înaintea referendumului constituţional turc, programat pe 16 aprilie.

Relaţiile Turciei cu Germania şi Olanda sunt tensionate după ce demnitari turci au fost opriţi să participe la mitinguri electorale în aceste ţări.

Turcia va organiza pe 16 aprilie un referendum pe tema introducerii sistemului prezidenţial, criticii argumentând că este vorba de o încercare a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de sporire a prerogativelor.