Serviciile secrete germane ştiau de o lună unde se ascundea Gaddafi

Serviciile secrete germane ştiau de o lună unde se ascundea Gaddafi

Serviciile secrete de la Berlin ştiau de mai multe săptămâni locul în care se ascundea colonelul Gaddafi, capturat şi ucis joi, în oraşul Sirte. Dezvăluirea aparţine site-ului publicaţiei germane "Der Spiegel", care susţine că în toată această perioadă, Berlinul nu ar fi informat NATO asupra acestei chestiuni.

Serviciile secrete germane (Bundesnachrichtendienst - BND) cunoşteau aproape exact locul unde se ascundea fostul lider libian, în oraşul său natal, Sirte. Acest ultim bastion al forţelor loiale lui Gaddafi, asediat de rebelii libieni de peste o lună, a căzut joi. "Der Spiegel" susţine că ascunzătoarea colonelului a putut fi descoperită în cele din urmă graţie unei reţele de informatori.

Nu trebuie uitat că, la 31 martie, când Franţa şi Marea Britanie au decis să declanşeze, sub comandament NATO, operaţiunile maritime şi aeriene de alungare de la putere de colonelului Gaddafi, Germania a refuzat să li se alăture.

Nu este prima dată când serviciile secrete de la Berlin se implică într-un război în care, oficial, Germania nu participă. O situaţie similară s-a înregistrat şi în 2003, când agenţii BND au ajutat SUA să strângă informaţii în Irak, după ce Germania a refuzat să participe la intervenţia militară a coaliţiei împotriva lui Saddam Hussein.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost capturat şi ulterior ucis, joi, în oraşul Sirte. Circumstanţele morţii sale rămân însă neclare, existând numeroase contradicţii între versiunile oficiale şi imaginile prezentate de televiziuni. Unul dintre fiii săi, Mutassim, a fost de asemenea ucis în atacul asupra convoiului în care se afla Gaddafi.