Iniţial, serviciile de securitate au crezut că este puţin probabil ca ISIS să se folosească de valul de refugiaţi pentru a infiltra terorişti în Germania.

„Am crezut că riscul este prea ridicat, că ei nu au nevoie să îşi infiltreze oamenii printre refugiaţi, dar au făcut-o”, recunoaşte şeful BfV, Hans-Georg Maassen, într-un interviu acordat „Welt am Sonntag”, citat de Deutsche Welle.

Aproape 70% dintre refugiaţii care au pătruns în Germania nu au un paşaport valid şi au fost înregistraţi doar pe baza informaţiilor pe care ei le-au furnizat autorităţilor.

„Sunt preocupat de faptul că noi şi serviciile partenere am putea avea, de fapt, informaţii despre indivizi periculoşi în bazele noastre de date. Însă s-ar putea să nu realizăm că sunt aici pentru că au intrat cu identităţi false”, a spus Maassn, adăugând că atunci când vine vorba de Statul Islamic mai sunt “multe de învăţat”.
 

Radicalizarea refugiaţilor tineri

Statul Islamic nu se foloseşte de refugiaţi doar pentru a intra în ţară. Islamiştii radicali din Germania încearcă din răsputeri să recruteze tineri. Maasen a declarat căau avut loc aproximativ 300 de astfel de încercări.

“Mă îngrijoreză în special minorii neîsoţiţi, ei sunt ţina principală”, a precizat acesta, adăugând că există un potenţial mare de radicalizare în rândul lor.

Au existat numeroase cazuri când germanii care s-au întors din Siria aveau legături cu anumite atacuri, dar că, în prezent, nu există informaţii cu privire la plănuirea unor atacuri teroriste în Germania.

Întrebat câţi islamişti foarte periculoşi se află acum în Germania, şeful BfV a declarat că în jur de 1.100 de oameni reprezintă risc de a declanşa acţiuni teroriste. El a subliniat că situaţia securităţii în Germania este „foarte gravă”, mai ales după ce ISIS a menţionat Berlinul că potenţială ţinta, într-un recent video de propagandă.