Forțele rusești din Ucraina sunt atât de degradate încât nu pot organiza nicio mișcare ofensivă semnificativă și se concentrează deocamdată pe consolidarea controlului asupra teritoriului ocupat, a declarat joi șeful serviciilor de informații americane.
În timp ce Ucraina se pregătește pentru propria ofensivă în lunile următoare, președintele rus Vladimir Putin urmărește în continuare, probabil, să prelungească conflictul până când sprijinul occidental pentru Kiev va scădea, a declarat directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines.
„Putin și-a redus probabil ambițiile imediate la consolidarea controlului asupra teritoriului ocupat în estul și sudul Ucrainei și la asigurarea faptului că Ucraina nu va deveni niciodată un aliat al NATO”, a declarat Haines în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului.
Ea a precizat că, indiferent de rezultatul ofensivei ucrainene - fie că recuperează o mare parte din sudul și estul ocupat, fie că se menține în actualul impas - este puțin probabil ca Putin să ofere vreo concesie pentru a avansa negocierile de pace. „Problema este că dacă Putin își reduce ambițiile pe termen scurt, perspectiva unor concesii rusești pentru a avansa negocierile în acest an va fi scăzută, cu excepția cazului în care vulnerabilitățile politice interne îi vor modifica gândirea”, a spus Haines.
Războiul din Ucraina
În timp ce aliații occidentali sprijină Kievul cu arme, muniție și pregătire înainte de ofensiva planificată, Haines a remarcat că forțele rusești au un deficit „semnificativ” de muniție și personal. „Chiar dacă (mult pregătita) contraofensivă ucraineană nu va avea succes deplin, este puțin probabil ca rușii să poată organiza o operațiune ofensivă semnificativă în acest an”, a spus Haines.
Pentru a susține chiar și o campanie ofensivă modestă, Putin ar trebui să ordone o mobilizare obligatorie a recruților din armată, precum și să asigure livrări semnificative de muniție din alte țări, dincolo de ceea ce primește din Iran, a spus ea.
Cu toate acestea, a adăugat: „Continuăm să evaluăm că, cel mai probabil, Putin calculează că timpul lucrează în favoarea sa și că prelungirea războiului poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina”. Haines a spus că pierderile Moscovei sunt de așa natură încât armata sa are nevoie de „ani de zile de reconstrucție”.
Cu o forță militară convențională slăbită, Moscova va deveni mai dependentă de capacitățile nucleare, cibernetice și spațiale pentru descurajare, a spus ea. Haines a adăugat că este „foarte puțin probabil” ca Moscova să folosească arme nucleare în acest conflict, potrivit insiderpaper.com