Serviciile pretind că nu vor mai avea bani să prindă toți spionii și teroriștii

Serviciile pretind că nu vor mai avea bani să prindă toți spionii și teroriștii

Se lucrează la foc continuu în Parlament la proiectul Legii bugetului. Parlamentarii din comisiile de buget-fi nanțe de la Senat și Camera Deputaților au făcut din noapte zi și au rămas la dezbateri până în zori. Ceilalți aleși au fost prezenți, ieri, în plen, deoarece au avut pe ordinea de zi câteva sute de proiecte de lege. Nici ei nu au avut foarte mult spor deoarece și holurile și sala de plen erau aproape pustii. Doar președintele Camerei inferioare, Liviu Dragnea, secondat de Florin Iordache, băteau holurile în lung și-n lat, cu jurnaliștii după ei. Până când pe Dragnea l-au lăsat nervii și s-a rățoit la aceștia: „Hai, mă, ce naiba! Parcă sunt rățușca cu bobocii!”

Bugetele serviciilor secrete, finanțarea partidelor, banii ministerelor și miile de amendamente depuse de Opoziție și de Liviu Dragnea-asta au discutat specialiștii din comisiile de buget finanțe. Ieri, la ora 16, au început discuțiile pe aceleași teme, doar că în plenul reunit al Parlamentului. Pentru fiecare amendament se va aloca un timp de discuție, scurt, pentru că altfel dezbaterile nu s-ar termina foarte curând. Parlamentarii șiau propus două zile de dezbateri, iar vineri ar urma să se dea votul final. După care proiectul de buget va fi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Care, la câte nemulțumiri și-a exprimat față de buget, sigur va ataca legea la CCR.

Scăderea bugetului SRI, problemă de siguranță națională?

Bugetul SRI a fost adoptat ieri în comisie și a fost ajustat cu 150 de milioane de lei, suma fiind transferată către programul „Diabet juvenil”. Amendamentului lui Dragnea, în care liderul social-democrat urmărea ca 300 de milioane de lei din bugetul SRI să fie alocați către programul „Vitamina D”, a fost respins. Reprezentantul Serviciului Român de Informații, generalul George Viorel Voinescu, a semnalat pericolul pe care îl generează diminuarea bugetului serviciului. Se pare că a fost convingător. Generalul Voinescu spunea că o scădere cu 445 de milioane de lei, cum s-a propus inițial, ar bloca instituția. În sprijinul pledoariei sale, generalul a adus exemple. Datorită finanțării corespunzătoare din anii anteriori, SRI a oprit peste 3.000 de teroriști au fost împiedicați în încercarea de a intra pe teritoriul României, spune Voinescu. „Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018 am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6000 de persoane, mai bine de jumătate erau terorişti”, a afirmat el.

Nemulțumiri și din partea SPP și SIE

Nici Serviciul de Pază și Protecție nu a scăpat fără tăieri bugetare. Comisia reunită de buget-finanțe a avizat diminuarea bugetului cu 50 de milioane de lei. Reprezentantul SPP a atras atenția asupra faptului că sub această formă nu se vor putea face investiții suplimentare, ci doar o funcționare la limită. Singurul serviciu care a tras lozul câștigător a fost Serviciul de Informații Externe. Chiar dacă bugetul SIE a fost majorat cu 8,4 % față de 2018, ajungând la suma de 313,08 milioane de lei, tot au fost nemulțumiri. Reprezentanții SIE au spus că, cu acest buget, timp de două luni nu vor mai fi bani de salarii și alte cheltuieli cu personalul.

S-au tăiat bani de la partide

Deși inițial bugetul Autorității Electorale Permanente era prevăzut să crească cu 163,6 % față de anul trecut, Comisiile reunite ale Parlamentului au diminuat finanțarea partidelor politice cu 140 de milioane de lei. Forma finală a finanțării AEP a trecut de Comisii cu suma de 442,8 milioane de lei, față de 582,8 de milioane cât erau prevăzute inițial. Propunerea diminuării bugetului i-a aparținut lui Victor Ponta, președintele Pro România, care s-a bucurat inclusiv de suținerea Opoziției și a președintelui Klaus Iohannis. „În condiţiile în care ai îngheţat pensiile şi salariile, în condiţiile în care nu ai bani de investiţii, să aloci 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare e o nesimţire. PSD primeşte subvenţie de la bugetul de stat al României mai mult decât Partidul Socialiştilor Europeni din toată Europa. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi PES, la nivel european, primeşte 16 milioane. PNL primeşte cât Partidul Popular European, care are partide în 27 de ţări. Deci e ceva fără precedent. E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ”, a explicat Victor Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News