Evenimentul Zilei > International > Serviciile germane în alertă maximă pentru sosirea lui Erdogan la G20 de la Hamburg
Serviciile germane în alertă maximă pentru sosirea lui Erdogan la G20 de la Hamburg

Serviciile germane în alertă maximă pentru sosirea lui Erdogan la G20 de la Hamburg

Va fi o întâlnire paşnică sau perturbată de manifestaţii? Cu siguranţă semnalele nu sunt bune atunci când vine vorba de Erdogan deoarece opozanţi are în toată lumea. Din acest motiv serviciile secrete germane lansează alarma pentru sosirea preşedintelui turc la G20 şi se tem de înfruntări violente între susţinătorii şi opozanţii acestuia, în mod special cu rezidenţii curzi din Germania.

Alarma a fost lansată de Welt am Sonntag, care a avut acces direct la rapoartele oficiale ale serviiilor de intelligence federale. Potrivit celor relatate de presa locală, riscul ar fi dublu: pe de o parte protestele opozanţilor lui Erdogan în Germania, atât turci cât şi germani, pe de altă parte, pentru posibila sosire a mii de susţinători ai preşedintelui din mai multe părţi ale ţării, graţie puternicei prezenţe a turcilor apropiaţi de AKP, Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare, al cărui lider este chiar Erdogan.

Ceea ce îngrijorează intelligence de la Berlin este mai ales posibilitatea ca mişcărle radicale de stânga să se unească cu protestele kurzilor legaţi de PKK şi rezidenţi în Germania. Comunitatea kurdă, prezentă puternic pe teritoriul german, consideră un ultragiu sosirea unui preşedinte care de mai mult timp a pus în aplicare o politică de represiune împotriva lor şi mulţi susţonători ai PKK au hotărât să iasă în stradă.

Problema este că manifestaţiile de protest în privinţa lui Erdogan, ar putea fi însoţite de înfruntări violente ale celor două tabere. Să nu uităm că rezidenţii turci din Germania au votat în proporţie de 61% în favoarea referendumului constituţional cerut de Sultan.

Tocmai pentru a evita aceste riscuri, guvernele federale şi locale din Dortmund şi alte zone, încearcă să blocheze cererile de întruniri şi manifestaţii cerute în ultimele zile. Un exemplu: cererea pentru închirierea Westfalenhalle din Dortmund pentru 9 iulie, a fost respinsă cu motivaţia că a fost deja închiriată pentru data respectivă.

Surse demne de încredere susţin că guvernul federal este foarte interesat de cele ce se pot întâmpla şi vor să se asigure că Erdogan nu va putea reuşi să participe la nicio manifestaţie de susţinere care ar putea da naştere la dezordini şi înfruntări violente.