Serviciile de informaţii sud-coreene nu cred versiunea Phenianului: Kim Jong-il nu a murit în tren

Serviciile de informaţii sud-coreene nu cred versiunea Phenianului: Kim Jong-il nu a murit în tren

În timp ce nord-coreenii îşi jelesc în continuare liderul, iar Kim Jong-un îşi consolidează puterea, serviciile de informaţii din Coreea de Sud susţin că dictatorul Kim Jong-il nu călătorea cu trenul, aşa cum pretinde Phenianul, în ziua în care a murit.

Serviciile de informaţii sud-coreene afirmă că fostul lider nord-coreean nu putea muri duminică, în timp ce se deplasa prin ţară, conform versiunii prezentate de regimul comunist, întrucât trenul personal al dictatorului nu s-a mişcat din depou în acest week-end, informează "Telegraph". Sud-coreenii sugerează că această versiune a fost creată de comunişti pentru a şlefui imaginea de "Lider iubit", devotat până în ultima clipă poporului său.

"Sunt câteva indicii potrivit cărora a încercat să plece undeva (în dimineaţa zilei de sâmbătă) însă a murit", au declarat surse din cadrul serviciilor de spionaj de la Seul. Un alt oficial sud-coreean a precizat că "noi credem că a murit acasă".

"Decesul survenit în tren este cu siguranţă cea mai bună poveste pe care regimul nord-coreean o putea lansa pentru a promova imaginea unui Kim neobosit, care munceşte pentru binele poporului până în clipa morţii. Astfel nord-coreenii vor considera că este o mare diferenţă între faptul că a murit liniştit, acasă, în patul său, şi cel că liderul lor iubit a încetat din viaţă în timp ce era la lucru, departe de casă", a apreciat un înalt responsabil sud-coreean. Regimul comunist de la Phenian a anunţat luni că preşedintele Kim Jong-il a încetat din viaţă, sâmbătă, în urma unui atac de cord, la bordul trenului său blindat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, surse apropiate regimului de la Phenian au declarat pentru Reuters că liderii armatei nord-coreene au jurat să îl susţină pe "marele succesor" al lui Kim Jong-il, iar Kim Jong-un a dat deja primul ordin militar - acela ca toate unităţile să revină la bază - înainte de anunţul oficial privind moartea tatălui său.