Potrivit departamentului de informații al regatului, Rusia „consideră coasta arctică extinsă ca fiind cel mai vulnerabil flanc în cazul unui atac neașteptat de precizie din partea SUA” cu rachete de croazieră. Autoritățile de la Moscova consideră acest fapt ca fiind o amenințare deosebit de gravă la adresa „capacităților sale nucleare strategice”, deoarece majoritatea măsurilor potențiale de răspuns au legătură cu submarinele Flotei de Nord din Peninsula Kola, susține raportul.
Agenția de informații daneză consideră că autoritățile de la Moscova au acordat o atenție specială echipării bazei sale arctice Trefoil din Nagurskoye, pe Alexandra Land, o insulă care face parte din arhipelagul Franz Josef Land.
Baza face parte din infrastructura militară a Flotei de Nord în zona arctică. În luna octombrie, serviciul de presă al Flotei de Nord a raportat că infrastructura complexului de peste 14.000 metri pătrați era completă în proporție de 97%.
„Cel mai probabil, baza va deveni operațională în 2020”, consideră serviciul de informații danez. Aparent, instalația va fi „cea mai nordică bază militară din lume” și un punct forte al Aviației Militare Ruse din regiune, notează documentul.
În iunie, autoritățile de la Washington au dat publicității noua strategie SUA referitoare la Arctica, înlocuind versiunea anterioară din 2016. În mai anul curent, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unei sesiuni a Consiliului Arctic din Rovaniemi, Finlanda, că este preocupat de cerințele Rusiei referitoare la „Apele internaționale ale Rutei Mării Nordului”. În primul rând, Moscova intenționează să conecteze această rută de Drumul Maritim al Mătăsii din China.
„Aceste acțiuni provocatoare fac parte din modelul de comportament agresiv al Rusiei în zona arctică”, a declarat Pompeo la acea vreme.