Lista serviciilor medicale de care poţi beneficia ca asigurat

Lista serviciilor medicale de care poţi beneficia ca asigurat

Asigurarea de sănătate garantează servicii oferite de medicul de familie şi specialişti, spitalizare, inclusiv intervenţii chirurgicale, medicamente, dispozitive şi chiar asistenţă stomatologică.

Contribuţia pe care o plătiţi lunar la sănătate (5,2%, angajatorul şi 5,5% anagajatul) vă asigură, teoretic, accesul la un pachet de servicii de bază, oferite de medicii de familie şi de specialiştii din policlinici şi din spitale. Soţii şi părinţii fără venituri, co-asiguraţi Contribuţia este obligatorie, astfel că şi persoanele fără venituri trebuie să cotizeze la nivelul salariului minim pe economie- în prezent, cam 37 de lei lunar. Dacă rămâneţi fără serviciu, puteţi trece pe asigurarea soţului/soţiei, în calitate de co-asigurat. La fel şi părinţii fără venituri. "Comunicaţi angajatorului că luaţi în întreţinere soţul/soţia sau părinţii. Contribuţia nu creşte", explică purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Cristina Călinoiu. Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale de urgenţă, inclusiv urgenţe stomatologice, servicii de planificare familială sau investigaţii în cazul bolilor cu potenţial endemico-pandemic (TBC, gripă). Doar analizele recomandate de medici sunt gratuite Primul pas este să vă înscrieţi la un medic de familie. El prescrie medicamente (compensate sau necompensate), eliberează trimiteri la analize, ori către specialist. Analizele de laborator, ecografiile, radiografiile, EKG-urile sunt incluse în pachetul de bază şi nu trebuie să plătiţi pentru ele. Excepţie fac investigaţiile de tipul RMN sau CT, care necesită folosirea substanţei de contrast, caz în care pacientul plăteşte contravaloarea acestei substan­ţe. "Pentru toate analizele pe care le solicitaţi fără ca medicul să le considere necesare plătiţi contravaloarea acestora direct la furnizor (laboratoare, clinici)", explică reprezentantul CASMB. Persoanele sănătoase beneficiază gratuit de un control anual de rutină. Asiguraţii mai au dreptul la servicii spitaliceşti care includ consultaţii, investigaţii, tratamente, intervenţii chirurgicale, internare şi masă, materiale sanitare, toate exclusiv la recomandarea medicului. Tratamentul cariilor, decontat pe jumătate Bolnavii care beneficiază de medicamente compensate pot lua reţeta de la orice farmacie, în orice zi a lunii, în limita fondurilor. La o consultaţie, indiferent de numărul de afecţiuni, pot fi prescrise lunar între trei şi şapte medicamente. Excepţie fac copiii de 0-12 luni şi bolnavii din programele de sănătate, care au propria schemă terapeutică. Pensionarii cu un venit mai mic de 700 de lei au dreptul la medicamente compensate în proporţie de 90%. Şi serviciile de medicină dentară sunt decontate de casele de asigurări în procent de 50, 60, sau 100%. Decontarea integrală se face pentru tratamentul parodontitei, al gingivo-stomatitelor şi al abcesului parodontal. În cazul extracţiei, Casa decontează 60% din cost. Cariile sunt decontate la jumătate, iar protezele acrilice- în proporţie de 60%. Serviciile medicale de ortodonţie pentru copii sunt decontate integral. Rambursarea se face însă în limita fondurilor disponibile.

37 de lei este contribuţia lunară pe care trebuie să o plătească persoanele fără venituri la fondul de asigurări de sănătate. EXCEPŢII

Servicii nedecontate de casele de asigurări

Ne puteți urmări și pe Google News

Servicii medicale în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive

  • Servicii hoteliere cu grad înalt de confort
  • Operaţii estetice efectuate persoanelor de peste 18 ani
  • Baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere
  • Unele proceduri de recuperare şi fizioterapie
  • Fertilizări in vitro (cu excepţia celor din programul naţional)
  • Unele servicii medicale de înaltă performanţă
  • Vizite medicale (admiterea la facultăţile militare)

CATEGORIE SPECIALĂ

Scutiţi de la plata asigurărilor de sănătate

  • Copiii până în 18 ani, tinerii până în 26 de ani, elevii, studenţii (doardacă nu obţin venituri)
  • Persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă
  • Bolnavii incluşi în programele naţionale (TBC HIV, cancer etc.)
  • Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au venituri, sau au venituri sub salariul minim brut
  • Veteranii de război, invalizii şi văduvele de război
  • Şomerii şi persoanele din familii care au dreptul la ajutor social
  • Pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei

CITIŢI ŞI:

  • Se pregătesc asigurările de sănătate tip "Casco"