Evenimentul Zilei > Social > Servicii complete la „Fabrica de permise şi înmatriculări”
Servicii complete la „Fabrica de permise şi înmatriculări”

Servicii complete la „Fabrica de permise şi înmatriculări”

Dacă lucrătorii de la „Fabrica de permise” din Argeş îi ajutau pe şoferi să obţină fraudulos carnete de conducere, colegii din secuime au intrat în vizorul anchetatorilor pentru oferirea de „servicii complete”, inclusiv de înmatriculări.

Cinci dintre cei 11 angajaţi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Covasna au fost ridicaţi, ieri-dimineaţă, de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pentru a fi cercetaţi în legătură cu apartenenţa la un grup de 19 persoane specializate în înmatriculări şi permise false.

Cei 19 au fost reţinuţi ieri de peste 200 de jandarmi şi de lucrători DGA, care au început percheziţii la 23 de locuinţe şi la sediul Serviciului de Permise, la Biroul de Impozite şi Taxe de la Primăria Sfântu Gheorghe, la sediul Registrului Auto Român (RAR), la o şcoală de şoferi şi la un birou de copiat acte. Printre cei audiaţi ieri de procurori se află şi un funcţionar la impozite şi taxe al primăriei, Tokor Bela, un angajat de la RAR, Koracsoni Barna, care deţine şi un birou de copiat acte şi care ar fi prestat şi servicii de înmatriculare peste rând, contra unor sume cuprinse între 100 şi 300 de euro. Din grup mai fac parte un subofiţer de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cinci instructori auto.

„Am atras atenţia întregului colectiv despre ce se poate întâmpla”

Şeful SPCRPCIV Covasna, comisarul-şef Eugen Deaconu, ne-a declarat ieri că a avut semnale de alarmă cu privire la doi angajaţi. „Aveam date despre doi agenţi că s-ar preta la aşa ceva (înmatriculare cu chitanţe false – n.r.) şi am atras atenţia întregului colectiv despre ce se poate întâmpla”, a afirmat Deaconu. Potrivit şefului DGA Covasna, Manuela Popescu, angajaţii respectivi se aflau de mai multe luni în atenţia DGA, iar ancheta a pornit de la suspiciunea că aceştia ar lua mită.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Triunalul Covasna, împotriva celor 19 inculpaţi s-a dispus, la solicitarea DGA, începerea urmăririi penale pentru luare de mită, complicitate la luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi aderarea la un grup infracţional organizat. La închiderea ediţiei, anchetatorii nu finalizaseră percheziţia de la sediul SPCRPCIV, iar audierile la Parchet erau în derulare.

PRIMA VICTIMĂ

Analfabet la volan

Primul şofer prins în urma scandalului „Fabrica de permise” din Argeş este un analfabet. Şoferul de camion, din comuna argeşeană Davideşti, a fost oprit în trafic acum o lună, din cauza lipsei rovinietei. El nu a reuşit să scrie pe procesul- verbal niciun cuvânt. „O jumătate de oră s-a chinuit să deseneze nişte semne ce aduceau mai mult a căsuţe. Nu i-am putut reţine permisul, eliberat de Serviciul Permise Argeş, pentru categoriile B, C şi E, în aprilie 2008, pentru că nu aveam nicio bază legală. Îi va fi suspendat de prefect”, au spus ofiţerii DGA. (Andreea Vădan)

ARGEŞ

500 de dosare luate la control la „fabrica de permise”

Curtea de Apel Piteşti a hotărât ieri amânarea termenului de judecare pentru 25 martie, în procesul intentat de Agenţia Naţională de Integritate fostului şef al ,,fabricii de permise’’ Argeş, Codruţ Vlăsceanu. Inspectorii ANI cer magistraţilor confiscarea a peste un milion de euro din averea lui Vlăsceanu şi a rudelor sale.

Începând se marţi, şapte poliţişti, detaşaţi de la serviciile premise din judeţe limitrofe Argeşului, au început verificarea a 500 de dosare confiscate de ofiţerii DGA în iunie 2008, o dată cu arestarea lotului Vlăsceanu-Voinea, suspectat că ar fi eliberat fraudulos câteva mii de permise. Cele 500 de dosare au fost găsite în fişetele poliţiştilor arestaţi.

„Există suspiciunea că multe dintre dosare nu conţin toate documentele necesare pentru eliberarea permiselor. Poliţiştii vor verifica şi autenticitatea acestor documente. Vor merge la şcolile de şoferi, pentru a vedea dacă sunt întocmite fişele de traseu şi dacă s-au efectuat toate cursurile teoretice. În cazul dosarelor care conţin falsuri, prefectul va da un ordin de suspendare a acestor premise, urmând ca în termen de cinci zile posesorii să le predea la Poliţie. După aceea, pe posesori îi vom acţiona în instanţă, pentru anularea permiselor”, a declarat Cătălin Cârstea, purtător de cuvânt al Prefecturii Argeş. (Dan Badea)

BACĂU

Procesul lui Ardeleanu poate fi strămutat

Un alt caz răsunător din capitolul „şpagă contra permise” este cel al lui Virgil Ardeleanu, fostul şef al Serviciului Public Comunitar de Permise şi Înmatriculări Auto din Bacău. Acesta a fost prins în flagrant în aprilie 2008, când au fost găsiţi asupta sa 2.900 de euro şi în portbagajul maşinii, încă 40.000 de euro, pe care i-a justificat ca provenind dintr-o tranzacţie imobiliară.

Ardeleanu a fost trimis în judecată în decembrie anul trecut, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuantă. Procesul său ar putea fi strămutat ca urmare a solicitării adresate instanţei Tribunalului Bacău de instructorul Petru Bordeianu, cel care a recunoscut într-un autodenunţ că i-a dat şpagă lui Virgil Ardeleanu şi e martor în dosar.

„Mi s-a solicitat ca, până în 1 aprilie, să expun pe larg motivele pentru care solicit acest lucru. Sunt convins că procesul se va judeca mult mai corect într-un alt judeţ. Ştiu sigur că are multe relaţii în rândul magistraţilor. În plus, Ardeleanu a început să se laude că se cunoaşte deja verdictul şi că va scăpa basma curată”, a spus instructorul Bordeianu. La ultima înfăţişare, de marţi dimineaţă, au fost audiaţi cinci din cei opt martori chemaţi în faţa instanţei. Următorul termen al procesului lui Virgil Ardeleanu a fost stabilit pentru data de 7 aprilie. (Olimpia Filip)

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} — Converteste

Are formular de raspuns la intrebare: