Seriful averilor: "Facem taieturi din ziare si ne uitam la ele"
- Adam Popescu
- 15 ianuarie 2008, 02:00
Agentia Nationala de Integritate are un singur angajat: pe vicepresedintele Alexandru Macovei, care nu are dreptul sa-si recruteze inspectori.
Desi functioneaza, teoretic, de aproape doua luni, Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu este capabila, deocamdata, sa controleze averea vreunui demnitar, chiar daca au inceput deja sa apara primele sesizari. Vicepresedintele ANI, Alexandru Macovei, sustine ca institutia se lupta sa se puna pe picioare, duce lipsa de bani, dar si de inspectori de integritate, singurii care pot sa controleze efectiv daca demnitarii, magistratii sau functionarii publici isi declara corect averile.
Primii inspectori vor fi angajati abia in primavara, iar pana atunci, in arhiva agentiei se stocheaza sesizari din partea cetatenilor si articole de presa care ar putea sa faca obiectul unor cercetari.
„Evenimentul zilei”: Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a intrat in vigoare la sfarsitul lui noiembrie, in urma cu aproape doua luni, cand ar fi trebuit sa fie deja functionala. S-a intamplat acest lucru? Alexandru Macovei: In acest moment, ANI nu are presedinte. Ca sa va faceti o idee clara, dupa ce am castigat concursul din luna septembrie, eu am depus juramantul la Senat abia pe 5 noiembrie, ca vicepresedinte. Din acel moment nu am putut face nimic decat sa stau si sa ma uit la cladire, pentru ca nu puteam sa accesez bugetul. Singurul ordonator de credite prevazut de lege este presedintele, iar eu, ca vicepresedinte, nu aveam aceasta atributie. Guvernul a dat o ordonanta de urgenta pe 8 decembrie si mi-a dat acces la buget. Abia pe 10 decembrie am putut sa incep sa fac plati, sa cumpar scaune, birouri, calculatoare, laptopuri, softuri... Cladirea mi-a fost predata goala.
In acest moment, aveti oameni cu care sa puteti lucra? Exista doua categorii de angajati. Cei de la cabinetul presedintelui si vicepresedintelui au fost oamenii cu care am inceput efectiv, adica sa caut oferte pe internet, am maturat, am spalat geamuri... Apoi, cam in jurul datei de 20 decembrie, ANAF si Ministerul Justitiei au detasat 10 oameni. Ei au organizat procedurile de achizitii publice si se ocupa si de resurse umane, comunicare sau monitorizarea presei. In ianuarie au mai venit de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici trei persoane care ne vor ajuta sa organizam concursurile pentru angajarea inspectorilor de integritate.
Dar s-a verificat vreo declaratie de avere pana acum? Nu, pentru ca nu avem inspectori de integritate. Ei nu pot fi angajati decat in urma unui examen, iar regulamentul de concurs trebuie sa fie aprobat mai intai de Consiliul National de Integritate (CNI). Eu am facut proiectul de regulament inca din 15 decembrie, dar, pana acum, CNI nu a putut sa-l ia in discutie.
Am promisiuni ca la urmatoarea sedinta se va aproba, dar de atunci pana cand va avea loc examenul efectiv o sa mai dureze cam 35-40 de zile. In cel mai optimist caz, la 1 martie vom avea primul inspector de integritate si, respectiv, prima declaratie de avere verificata. Acum facem taieturi din ziare, ne facem un stoc, dar deocamdata nu putem decat sa ne uitam la ele pentru ca nu avem inspectori carora sa le dam in lucru.
Ati primit pana in acest moment vreo sesizare? Da. Avem deja trei sesizari, dintre care doua au fost depuse de asociatii neguvernamentale si se refera la averea unor magistrati din tara. A treia a venit de la Corpul de Control al guvernului si se refera la unele incompatibilitati ale unei persoane din invatamantul superior. Dar aceste sesizari trebuie si ele sa astepte pana in momentul in care vom avea inspectori de integritate, pentru ca legea este foarte clara, numai ei pot sa faca verificari si nimeni altcineva, nici macar presedintele sau vicepresedintele.
Totusi ANI este o institutie foarte noua. Stiu cetatenii despre existenta ei? Cum va propuneti sa-i informati? In doua-trei saptamani, o sa fie gata si site-ul de internet si o sa facem si o lansare publica a agentiei. Pana acum, noi nu am primit nicio sesizare din partea unei persoane fizice, dar speram ca se va intampla si acest lucru odata ce vom lansa oficial institutia si ne vom crea canale de comunicare.
Cine se poate inscrie la concurs ca sa devina inspector ANI? Avem in schema 106 posturi de inspectori de integritate. Ei trebuie sa fie ori juristi, ori economisti, de la debutanti, adica tineri care au terminat ieri facultatea, dar si oameni cu experienta in aceste domenii. Nu vor fi foarte multi debutanti, pentru ca, pana la urma, ANI nu e o scoala, desi mi-ar fi placut sa fie mai multi oameni pe care sa-i formam noi aici. Timpul este insa deja depasit fata de angajamentele care s-au luat.
Daca un cetatean ar vrea sa faca o sesizare maine, cum procedeaza? Pai, trebuie fie sa vina personal la sediu si sa o depuna, fie o poate face prin posta sau prin e-mail. Dar agentia nu face decat sa o stocheze undeva si sa astepte debutul activitatii, cand vor fi inspectori.
OFERTE
„UE asteapta de trei ani sa finanteze ANI”
S-au alocat bani suficienti pentru ca ANI sa devina operationala? Bugetul ANI pe tot anul a fost fixat la 2.000.000 de euro, ceea ce inseamna extrem de putin. De exemplu, stiti cat are bugetul unui ADP (Adminstratia Domeniului Public - n.r.) de sector din Bucuresti, adica cei care se ingrijesc de spatii verzi si de curatenia orasului? 3.000.000 de euro. Daca vrem sa facem agentia operationala cu 200 de oameni, asa cum scrie in lege, sunt absolut insuficienti acesti bani, dar o sa incercam sa-i dramuim. Speram sa mai primim si la rectificarea bugetara...
Ce cheltuieli se acopera cu aceste doua milioane de euro? Cam 70% ajung pentru plata salariilor angajatilor, iar restul va fi folosit pentru dotari. Mai sunt insa si alte necesitati cum ar fi traininguri pentru pregatirea personalului. Sa mai spun un lucru care este intr-un fel amuzant, dar si trist in acelasi timp... Pentru aceasta agentie, exista programe de finantare ale Uniunii Europene si ale Bancii Mondiale inca din 2005. Deci ei asteapta inca de atunci sa apara ANI ca sa o finanteze, sa o ajute, sa o miste... si iata ca suntem deja in 2008. Eu am aflat abia astazi (vineri - n.r.) despre existenta acestor programe si am intrebat si eu: „Unde sunt acesti bani?”. Pentru ca avem nevoie de ei. Va trebui sa ne apucam sa facem proiecte pentru a avea acces la aceste finantari.
Despre ce sume vorbim? Nu stiu foarte exact acum, n-as vrea sa gresesc, dar am inteles ca sunt de ordinul a sute de mii de euro.
PROFIL
A lasat dosarele de coruptie pentru averile demnitarilor
Vicepresedintele ANI, Alexandru Macovei, in varsta de 33 de ani, este singurul sef pe care il are in prezent institutia. El indeplineste temporar si functia de presedinte al agentiei, dupa ce niciunul dintre cei care au candidat pentru aceasta functie nu a reusit sa promoveze concursul de numire.
Macovei a lucrat aproape 10 ani ca procuror si s-a specializat in cazuri de coruptie, fiind unul dintre anchetatorii care au lucrat in Parchetul National Anticoruptie (PNA) inca de la infiintarea acestei structuri, in 2003. A demisionat insa din sistem in 2006 si si-a deschis o firma de consultanta, de care s-a ocupat pana la finele anului trecut, cand s-a inscris la concursul pentru functia de vicepresedinte al ANI, fiind singurul candidat care a promovat acest examen, cu un rezultat de 86,35 de puncte din 100.
PE LISTA DE ASTEPTARE
Contul de campanie al lui Basescu
EVZ a semnalat, acum cateva zile, ca presedintele Traian Basescu a omis sa treaca in ultima sa declaratie de avere si contul bancar deschis pe numele sau in timpul campaniei de la referendumul pentru demiterea sa din functie. Reprezinta acesta un caz pentru ANI? Agentia, in momentul de fata, a luat act de acel articol din ziar, dar deocamdata noi nu avem date despre acest cont si nici nu le putem solicita pentru ca nu avem inspectori de integritate. Ca sa stim daca putem vorbi despre un caz, trebuie mai intai sa verificam cine este exact titularul acelui cont. Presa scrie ca titularul este chiar Traian Basescu, dar noi trebuie sa mergem sa cerem date direct de la banca, sa vedem exact daca este asa sau nu. Si numai un inspector de integritate poate sa stranga aceste date, deci trebuie sa mai asteptam sa vedem ce este cu acest caz, ca si cu toate celelalte pe care le-am inregistrat pana acum.
HIBE
Lege cu multe scapari, numai buna pentru avocati
u Daca un cetatean vrea sa sesizeze ANI in legatura cu averea unui demnitar, legea ii cere sa aduca „dovezile si informatiile” pe care se bazeaza. Ce trebuie sa contina minimum o sesizare pentru a fi luata in considerare de inspectorii ANI? w Noi vrem sa interpretam mai larg aceasta prevedere, intrucat nu este normal sa-i ceri cetateanului care te-a sesizat sa aduca si probele. De-asta exista inspectorii ANI, sa stranga ei probele, cel putin asta este opinia mea. De exemplu, daca se reclama ca un demnitar are in proprietate un teren pe care nu l-a trecut in declaratia de avere, cred ca este suficient sa se indice localitatea sau judetul in care se afla, iar un inspector sa se duca sa verifice la administratia financiara, la Cartea Funciara... Ar fi absurd sa se considere valide doar acele sesizari care vin insotite de toate probele. Ar fi un abuz.
Nu exista pericolul ca, daca un caz ajunge pana la urma in fata instantei, aceasta prevedere restrictiva a legii sa poata fi invocata ca viciu de procedura? Ba da exista, dar aici intervine priceperea si intelepciunea noastra, va trebui sa ne batem in fata instantei, sa ne sustinem cazul. Nu doar il aruncam acolo si il lasam la mana judecatorului.
Sesizarile anonime le luati in calcul? Nu, nu sunt valabile, legea spune ca se inregistreaza doar sesizarile datate si semnate. Exista insa posibilitatea ca o anonima sa contina totusi date solide despre un caz anume, si atunci ANI se poate sesiza din oficiu pe baza acelor informatii.
Cum se va desfasura apoi controlul averii? Exista mai intai o cercetare prealabila, adica o strangere preliminara de date legate de caz. Abia apoi se trece la verificarea propriu-zisa, cand cel cercetat vine cu avocat, isi face apararea... este exact ca la Parchet.
Dar in lege se spune ca nu se controleaza averea unui demnitar in cazul caruia se descopera o diferenta de cel putin 10.000 de euro intre venituri si averea declarata, daca respectivul „justifica” aceasta diferenta. De ce nu este de-ajuns simplul fapt ca nu a declarat public aceasta diferenta?Asta m-am intrebat si eu. De ce trebuie sa se cerceteze daca este justificata o diferenta de... sa spunem 11.000 de euro, de vreme ce aceasta suma trebuia sa existe deja si in declaratia de avere. E o mare problema aici. Apoi, sa spunem ca daca diferenta este una mai mica, poate de numai 9.000 de euro. Intr-un astfel de caz, noi nu putem sa pornim procedura de verificare a averii.
Dar, pe de alta parte, nu putem oare sa spunem ca avem o declaratie de avere care nu e conforma cu realitatea? Oare nu vorbim deja despre posibilitatea unei infractiuni de fals in declaratii? N-ar trebui sa sesizez Parchetul? Sunt convins ca se vor ridica numeroase probleme juridice pe viitor, pentru ca exista scapari ale legii. Va fi o paine buna de mancat mai ales pentru avocati. Ma astept ca Legea ANI sa fie contestata si paracontestata la Curtea Constitutionala in acest an.