Sergiu Nicolaescu a filmat în incinta Mănăstirii Văcărești filmul „Noi, cei din linia întâi”, în anul 1985. După terminarea filmărilor, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, mănăstirea a fost dărâmată.
Sergiu Nicolaescu ar fi distrus Mănăstirii Văcărești în timpul filmărilor
Istoricului Panait I. Panaite a afirmat că în timpul filmărilor pentru „Noi, cei din linia întâi“, în incinta mănăstirii s-au folosit aruncătoare de flăcări, petarde şi s-au perindat vehicule grele, tunuri şi tancuri, producându-se foarte mari stricăciuni.
Mănăstirea Văcăreşti a fost construită în 1716-1722 de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat, iar acest aşezământ a avut funcţie monastică, de curte domnească şi totodată aceea de centru cultural al Europei secolului XVIII.
Declinul mănăstirii începe de pe data de 2 decembrie 1984, atunci când Ceauşescu vizitat Văcăreştii, dispunând demolarea lăcaşului de cult, sub pretextul construirii pe platoul dealului a unui nou palat al justiţiei.
Monumentul istoric Văcăreşti făcut praf sub ochii regizorului
Tot în acel an a intra în planul de producții pentru 1985 al Casei de Filme nr. 5 proiectul unui film de război care urma să fie realizat după scenariul scris de Titus Popovici, intitulat „Noi, cei din linia întâi”.
Regizorul era Sergiu Nicolaescu, cu o reputație deja cunoscută, mai ales când era vorba de regizarea unor scene de luptă ce implicau și multă figurație. Sergiu Nicolaescu a fost cel care l-a intepretat și pe generalul Marinescu.
Filmul era dedicată luptelor duse de armata română pe frontul de vest al celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada septembrie 1944 - mai 1945, în care erau abordate eliberarea Transilvaniei și luptele din Ungaria și Cehoslovacia, după întoarcerea armelor contra nemților, la 23 august 1944.
În apărarea lui Sergiu Nicolaescu a sărit un actor care a jucat în filmul cu pricina
La sfârşitul lunii martie 1985, profesorul Panait I. Panait, directorul Muzeului de Istorie şi Artă a Municipiului Bucureşti, sesizase Studioul Buftea că, în timpul filmărilor conduse de Sergiu Nicolaescu, „au fost aduse grave avarii monumentului istoric Văcăreşti”.
Dar nimeni nu l-a luat în seamă. În perioada septembrie/decembrie 1986, totul a fost demolat. Buldozerele au făcut praf sculpturile și fragmentele de frescă cu valoare istorică.
Această opinie nu a fost susținută de toată lumea. Mai exact, actorul și jurnalistul Mircea N. Stoian, care a participat la filmări în calitate de actor, susţine că lucrurile nu au stat chiar așa.
Mircea N. Stoian a declarat că mănăstirea era deja o ruină în momentul fimărilor, iar Nicolaescu, dimpotrivă, a insistat să fie filmate toate detaliile rămase în picioare ale ansamblului, pentru a rămâne imortalizate pe peliculă, lucru pentru care a plătit din propriul buzunar multe role de peliculă: „Îmi aduc aminte foarte clar filmările din incinta monumentului. Totul era o ruină. Mănăstirea era deja distrusă”.