Serghei Lavrov pune presiune pe Volodimir Zelenski. „Să cedeze teritoriile, altfel, armata rusă se va ocupa de această problemă”

Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că Ucraina ar trebui să accepte cererile Rusiei, inclusiv să renunțe la teritoriile sale, altfel, „armata rusă se va ocupa de această problemă”, potrivit agenției de presă TASS.

„Inamicul este conștient de propunerile noastre privind demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regimul ucrainean și eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care apar din partea regimului de la Kiev”, a declarat Lavrov.

Cerințele Rusiei

El a spus că decizia se află la Kiev și la Washington în privința încheierii conflictului deoarece  „pot pune capăt, în orice moment, acestei rezistențe fără sens”. TASS a raportat că teritoriile la care se referea Lavrov erau regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Pe 21 februarie, cu câteva zile înainte de a invada Ucraina, Putin a anunțat că Moscova va recunoaște suveranitatea Republicilor Populare Donețk și Lugansk, două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Rusia a ocupat zonele Zaporojie și Herson la începutul războiului, dar Ucraina a recâștigat orașul Herson în noiembrie.

Ministrul de externe a făcut aceste comentarii după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este deschis la discuții cu Ucraina pentru a pune capăt războiului. „Nu noi refuzăm discuțiile, ci ei” și a susținut că Moscova „apără interesele naționale”.

Ucraina este dispusă să negocieze

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că președintele rus „nu este dispus să negocieze” pentru a pune capăt conflictului. „Dimpotrivă”, a spus Kirby. „Tot ce face el indică un om care vrea să continue să atace poporul ucrainean”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în noiembrie că este deschis la „negocieri” cu Rusia, doar că Ucraina dorește returnarea teritoriilor ocupate, despăgubiri pentru daunele cauzate de război și începerea urmăririi penale pentru cei care au comis crime de război. 

Pe măsură ce războiul intră în a 10-a lună, Rusia continuă să bombardeze Ucraina cu rachete, lovind mai multe ținte ale infrastructurii energetice și provocând întreruperi de curent, după ce a suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, potrivit Business Insider.