Serghei Gribenco, spionul-complice, a fost reţinut

Urmărit internaţional pentru fraude însumând 230 de milioane de lei, basarabeanul Serghei Gribenco a fost capturat, aseară, de poliţişti, la Ploieşti.

Considerat acum complice al lui Serghei Gorbunov, în comiterea dublului asasinat de la Braşov, Gribenco este „specializat în crimă organizată şi are pregătire contrainformativă”, după cum a precizat ministrul internelor, Dan Nica.   Cazul jafului armat, „cel mai complex” din ultimii 20 de ani

Potrivit unor surse judiciare, Gribenco a fost „săltat” de „mascaţi”, în jurul orei 18.00, din casa lui „Judeţ”, un cunoscut interlop din oraş.

„Suspectul va fi adus sub escortă la sediul Parchetului Curţii de Apel Braşov în această noapte (azi-noapte - n. r.), pentru a fi audiat în dosarul jafului armat”, a declarat Ramona Diaconu, purtător de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Braşov. „Poliţia nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz de mai bine de 20 de ani”, a catalogat şeful Internelor atacul armat de la casa de schimb valutar din Braşov, menţionând că nu va oferi mai multe detalii despre suspectul numărul 2, spionul Gribenco, „pentru a nu obstrucţiona ancheta”.

Serghei Gribenco a intrat în vizorul anchetatorilor braşoveni la scurt timp după ce aceştia au descoperit o armă - care nu a fost folosită însă în atacul armat - într-o casă din centrul Braşovului, în care a locuit o perioadă şi Gorbunov.

În vârstă de 36 de ani, Gribenco are dublă cetăţenie româno-moldoveană şi a fost condamnat de magistraţii clujeni, în 2004, la 4 ani şi şase luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune. Şeful Poliţiei Braşov, pensionat pe motiv de „onoare”

Tot ieri, comisarul-şef Constantin Ari şa nu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Ju de ţu lui Braşov, a fost trecut în rezervă. Acesta a declarat că măsura a fost luată la cerere, întrucât condiţiile legale de pensionare au fost îndeplinite, şi nu ca o consecinţă a anchetei interne ce a urmat scandalului declanşat de cazul „Gorbunov”.

„Din motive personale şi de onoare, în condiţiile în care instituţia pe care am condus-o a fost promovată negativ de către presă, am solicitat pensionarea”, a declarat Arişanu. Şeful IPJ Braşov a mai adăugat că anchetele MAI nu au evidenţiat niciun fel de neajunsuri în activitatea sa managerială, care să atragă sancţionarea sau schimbarea din funcţie. Şi asta în condiţiile în care, tot ieri, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au declarat că, în urma cercetărilor făcute la IPJ Braşov, în ceea ce priveşte modul în care a fost gestionat cazul „Gorbunov”, patru ofiţeri vor fi trimişi către Comisia de Disciplină.

Printre aceştia se numără Dorel Ioan David, şeful Poliţiei Municipale, Dan Buleandra, şeful Secţiei 4 de Poliţie, şi ofiţerul Mihai Breazu. Interimatul IPJ Braşov va fi asigurat, cel mai probabil, de unul dintre adjuncţii lui Arişanu, Ioan Aron sau Florea Oprea.

CITIŢI ŞI: