Serghei Esenin și Vladimir Maiakovski, sinucideri sau crime mascate? De ce erau considerați cei doi emblematici poeți ruși drept incompatibili cu noua ordine?
Serghei Esenin și Vladimir Maiakovski, sinucideri sau crime mascate? De ce erau considerați cei doi emblematici poeți ruși drept incompatibili cu noua ordine?
În data de 29 decembrie 1925, presa din Leningrad și din URSS în general, titra moartea violentă a marelui poet rus Serghei Esenin. Cinci ani mai târziu, pe 14 aprilie 1930, era anunțată sinuciderea unui alt mare poet, georgian de origine, Vladimir Maiakovski. În cazul ambilor, sinuciderea, versiunea oficială nu a fost niciodată crezută pe de-a-ntregul.
Serghei Esenin și Vladimir Maiakovski - genii creatoare, dezamăgite de comunism
Serghei Alexandrovici Esenin se născuse la 3 octombrie 1895, la Konstantinovo, Riazan, Imperiul Rus. Vladimir Vladimirovici Maiakovski s-a născut la 19 iulie 1893, în Georgia, la Bagdadi, dar familia sa s-a stabilit la Moscova, în 1906, după decesul tatălui său. Cu Serghei Esenin, soarta a fost crudă de la început. A fost crescut într-o atmosferă creștină, tradițională, de bunica sa, după ce familia l-a abandonat. Serghei Esenin a început să publice versuri de la vârsta de 9 ani din 1904. Familia bunicii dorea să îl vadă învățător, dar firea sa poetică a determinat abandonarea acestor planuri. Vladimir Maiakovski s-a lăsat sedus de marxism și chiar a prins câteva luni de pușcărie din cauza convingerilor sale.
Paradoxul vieții celor doi mari poeți a fost acela că geniul lor, care i-ar fi orientat ușor spre valul Revoluției din Octombrie, în ochii contemporanilor, din contră, i-a adus în ipostaza de a fi critici și chiar de a se revolta contra noului regim. Din acest motiv, se consideră că le-a fost grăbit și sfârșitul.
Serghei Esenin se considera a fi truditor la făurirea curentului poetic imagist, se revendica a fi inspirat de geniul lui Pușkin. Într-o poezie, spunea că „Octombrie l-a dezamăgit”. A avut o viață plină de pasiune. Între 18 și 28 de ani, a avut nu mai puțin de cinci căsătorii și cam tot atâția urmași. Una din soțiile sale a fost o dansatoare cu 17 ani mai în vârstă, al cărei anturaj l-a urât și pe care îl critica după toate clișeele antisemitismului. Viața sa, petrecută la Moscova s-a concretizat într-un volum intitulat Moscova Cârciumărească.
Serghei Esenin și Vladimir Maiakovski - sinucideri controversate
În zilele dinaintea morții, de Crăciunul anului 1925, Serghei Esenin s-a cazat la Hotel Angleterre din Leningrad. Aici, se presupune că după anumite excese bahice, el s-a sinucis în camera sa de hotel, în seara de 28 decembrie. Cum prietenii săi, cu care se întreținuse de Crăciun în restaurantul Hotelului remarcaseră că nu era în starea cea mai bună, ei au institat, deși portarul afirmase că poetul îi ceruse să nu permită deranjarea sa în cameră, ca ușa să fie forțată. Esenin a fost găsit spânzurat, dar și cu răni la mâini și la cap. Toți au presupus că a fost ucis. În 1927, când apare Codul Penal sovietic cu articolul 58, Sabotaj și Contrarevoluție, poezia lui Esenin a fost trecută ca fiind contrarevoluționară.
Deși Vladimir Maiakovski scrie în 1919-1921 literatură în slujba Revoluției, deși în 1924 publică un elogiu adus personalității lui Lenin, dispărut în acel an, la 21 ianuarie, faptul că era orientat spre futurism, chiar spre dadaism, faptul că a călătorit în Europa și chiar în America Latină, l-au făcut să fie considerat decadent, cu urme de burghezie intelectualistă. S-a afirmat chiar că înainte de moartea sa, în locuința lui s-au auzit zgomote și că vocea lui Maiakovski ar fi spus: „Nu trageți, tovarăși!”
Serghei Esenin și Vladimir Maiakovski sunt astăzi socotiți mari clasici ai poeziei ruse iar disparițiile lor în 1925, respectiv 1930, trezesesc și azi suspiciuni.