Serbia: Parada gay de la Belgrad, interzisă. De ce se tem autorităţile

Serbia: Parada gay de la Belgrad, interzisă. De ce se tem autorităţile

Belgradul a interzis parada gay care era programtă să se desfăşoare astăzi, autorităţile susţinând că se tem că acţiunea va degenera în violenţe. Organizatorii acţiunii acuză autorităţile sârbe că prin această interdicţie capitulează în faţa extremiştilor.

Nu doar parada homosexualilor a fost interzisă, ci şi mai multe contra-demonstraţii care fuseseră programate pentru azi, informează BBC. Oficialii de la Belgrad se tem că lucrurile vor scăpa de sub control, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, în timpul unei manifestări similare, când zeci de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor dintre poliţie şi reprezentanţii grupărilor de extremă-dreapta, care încercau să blocheze marşul homosexualilor.

Ministrul sârb de Interne, Ivica Dacic, afirmă că a interzis marşul pentru a evita "un haos de amploare". "Din cauza acestor adunări - mai precis a protestelor anti-homosexuali - ne putem aştepta la grave daune aduse ordinii publicii şi păcii", a precizat Dacic

Parada gay a fost condamnată şi de şeful Bisericii Ortodoxe Sârbe, patriarhul Irineu, care a calificat acţiunea ce urma să aibă loc azi ca "pestilenţială" şi "o paradă a ruşinii". Primul marş gay care s-a desfăşurat la Belgrad, în 2001, s-a transformat în scene de o violenţă rară, televiziunile prezentând imagini cu oameni care sângerau, în timp ce forţele de ordine trăgeau cu gloanţe de cauciuc în contra-protestatari.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, anul acesta, Rusia, ţară majoritar ortodoxă, a autorizat pentru prima dată o paradă gay.