Evenimentul Zilei > Justitie > Senzațional în rechizitoriul Hexi Pharma. Folosind produsele Hexi, lucrătorii din 340 de spitale au participat, fără vinovăție, la răspândirea bolilor nosocomiale
Senzațional în rechizitoriul Hexi Pharma. Folosind produsele Hexi, lucrătorii din 340 de spitale au participat, fără vinovăție, la răspândirea bolilor nosocomiale

Senzațional în rechizitoriul Hexi Pharma. Folosind produsele Hexi, lucrătorii din 340 de spitale au participat, fără vinovăție, la răspândirea bolilor nosocomiale

Procuroriii Parchetului General au trimis în instanță dosarul Hexi Pharma. Este doar unul dintre dosarele deschise în urma dezvăluirii acestei afaceri, despre încă unul, cu acuze de spălare de bani, fiind deja informații publice.

În rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată firma Hexi Pharma – ca persoană juridică – și directorii Flori Dinu și Mihail Leva, apar câteva afirmații pentru care procurorii vor avea mult de luptat în instanță pentru a le demonstra. E vorba de personalul din cele 340 de unități medicale care ar fi încheiat contacte cu imperiul lui Dan Condrea. Folosind produsele despre care anchetatorii afirmă că ar fi fost diluate, lucrătorii din spitale ar fi contribuit, fără vinovăție, la răspândirea bolilor nosocomiale. Afirmațiile de mai jos sunt luate din actul de sesizare a instanței:

Rechizitoriul Hexi Pharma. Rolul jucat de inculpați în imperiul Hexi. Cât la sută dintre secretele imperiului a luat Dan Condrea în mormânt

 

” Faptele inculpatei S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., care în intervalul 01 iunie 2010 – 16 mai 2016, a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă, întrunesc elementele constitutive ale 310 infracţiuni de înșelăciune în formă continuată, dintre care 7 infracțiuni având consecințe deosebit de grave, și 30 de infracțiuni unice de înșelăciune, după cum urmează: (…) (340 de infracțiuni de înșelăciune).”

(…)

” Faptele inculpatei S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., care în intervalul     12 octombrie 2012 – 09 martie 2016 a folosit la Comisia Națională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri – fișe de prezentare ale produselor proprii, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă – în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de:

– uz de fals, prev. și ped. de art. 323 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (61 de acte materiale). ”

(…)

” Fapta inculpatei S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., care prin plasarea pe piața din România, la cvasitotalitatea unităților sanitare de dimensiuni mari din România, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, a înlesnit cu intenție nerespectarea de către membrii personalul medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase), aceștia săvârșind fapta fără vinovăție, având ca urmare răspândirea bolilor nosocomiale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de:

– participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 352 alin. 1 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal.

Fapta se reține în formă continuată, rezoluția infracțională fiind în mod evident unică.”