Sentința în cazul Elena Udrea ne va dovedi dacă denunțarea Protocoalelor înseamnă debutul procesului de lichidare a abuzurilor Binomului. România lui Cristoiu

Sentința în cazul Elena Udrea ne va dovedi dacă denunțarea Protocoalelor înseamnă debutul procesului de lichidare a abuzurilor Binomului. România lui Cristoiu

Pe 16 mai 2018, senatorul Traian Băsescu, fost președinte al României două mandate la rînd, a făcut în plenul Senatului o declarație politică în care a citat fragmente dintr-un document marcat strict secret pentru a dovedi că Protocolul de colaborare dintre SRI și DNA nu numai că a existat, dar, mai mult, a fost concretizat în Planuri de acțiune comună dintre SRI și DNA, păstrate strict secret și botezate, ca orice Operațiune specială, cu nume de cod:

„Este vorba de un document al Unității Militare 0198 București, a Serviciului Român de Informații, un document din data de 9.11.2011, care mi-a parvenit acum câteva luni. (...) N-am să citesc mult din acest document. Vă pot spune că acest document vorbește despre oameni care se află într-un dosar penal, oameni care au săvârșit infracțiuni, dar despre care DNA-ul nu ne spune mare lucru. Și pentru a fi concludent în motivul pentru care fac public acest document, o să citesc câteva pasaje din el. „În temeiul dispozițiilor art. 14 din Legea nr. 14/1992 și al art. 15 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei noastre nr. 003864675 din 24.06.2011, respectiv a planului de cooperare din 13.07.2011, vă comunicăm următoarele (…)”, Ce înțelegem din acest preambul este că protocolul a funcționat din plin și că a existat un plan de cooperare între Serviciul Român de Informații și DNA.

Finalul acestui document spune așa: „În conformitate cu dispozițiile art. 8 și art. 57 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesității de a cunoaște, fără a fi introduse în dosarul cauzei”. Deci acest document marcat strict secret ne arată două lucruri: Protocolul dintre Parchetul de pe lîngă Înalta Curte și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un plan de acțiune cu număr și dată și, extrem de grav, informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului, și inculpaților.

Astfel de documente trebuie să fie făcute publice și să intre în dosare, pentru ca judecătorii să poată judeca în mod corect corect. (...).”

Ne puteți urmări și pe Google News

În mai multe rînduri am ținut să observ că puterea presei libere și independente, a presei care trăiește din tiraj sau rating și nu din finanțările pe sub mînă din partea cohortei de servicii secrete cu care a fost binecuvîntată România postdecembristă, stă în două lucruri:

Documentul și informația exactă, evident, pe care Autoritățile le țin secrete, pentru că ascund abuzuri, ilegalități, încălcări ale drepturilor omului.

Sub acest semn mă așteptam ca în zilele de după declarația politică a lui Traian Băsescu, între toate marile instituții de presă de la noi să se declanșeze o cursă sălbatică, fără menajamente, pentru a pune mîna pe document și a-l publica.

Traian Băsescu anunță c-a trimis documentul și la Comisia de control al SRI. Ar fi trebuit ca șeful acestei Comisii să convoace imediat o ședință extraordinară și să ceară în regim de urgență desecretizarea documentului.

Aceasta deoarece Documentul e de o importanță crucială pentru campania de demascare a abuzurilor comise pe vremea sergenților majori mesianici, cînd DNA a fost folosită, într-o manieră amintind de secția de Anchete penale a fostei Securități, pentru înhățarea celor pe care SRI, implicat anticonstituțional în bătălia politică internă, urmărea să-i scoată din joc.

Miercuri, 23 mai, seara, am avut prilejul de a dialoga prin skype cu Elena Udrea, aflată în Costa Rica. Ionuț Cristache, unul dintre puținii ziariști care i-a acordat celei care e indiscutabil victima răzbunărilor Binomului, spațiul mediatic pentru a se apăra, a obținut acceptul Fugarei (ca să apelez la un clișeu al presei noastre înțepenite în vorbe demult rumegate) de a i se lua un interviu la emisiunea România9. Prezent în platou, am folosit prilejul pentru a obține de la Elena Udrea informații despre ceea ce ar putea constitui în România un precedent în stare să clatine Sistemul:

Trimiterea Dosarului Gala Bute la Fond pentru reluarea cercetării judecătorești pe motiv că pe parcursul anchetei de la DNA a intervenit în chip anticonstituțional SRI.

Potrivit lui Traian Băsescu, documentul dovedește fără echivoc aplicarea Protocolului într-un caz concret. Prin urmare, dacă se decide trimiterea dosarului la fond pentru reluarea cercetării judecătorești pe motiv că în ancheta DNA s-a implicat anticonstituțional SRI, momentul se constituie în precedentul mult așteptat.

Desecretizarea Protocoalelor, operațiune rămasă la nivel exclusiv mediatic, denunțarea încălcării drepturilor la apărare în procesele pilotate de SRI, discuția despre implicarea SRI în anchetele DNA rămîn simple fapte jurnalistice dacă ele nu sînt urmate de măsuri.

Una dintre ele vizează pedepsirea penală a acelor membri ai conducerilor SRI și DNA care au comis abuzuri.

Alta vizează refacerea tuturor dosarelor trimise de DNA în instanță în care s-a implicat anticonstituțional SRI.

Au trecut de la declarația de presă a lui Traian Băsescu peste două săptămîni. Nici un ziar, nici un site, nici o televiziune n-a fă- cut rost de document. Considerîndu-l crucial pentru denunțarea amestecului SRI în Justiție, m-am zbătut și de ici de colea am aflat conținutul documentului.

Îl voi prezenta pe scurt în speranța că el va fi desecretizat în regim de urgență. Potrivit Documentului, pe 9 noiembrie 2011 (în timp ce Traian Băsescu se lăuda că are sub control SRI), Serviciul local Alba al SRI trimite DNA Alba o Notă strict secretă despre corupția din Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea. De precizat că Nota nu se referă o clipă la Elena Udrea, ci doar la unii funcționari din minister mituiți de oameni de afaceri din Alba. Această Notă de relații cu precizarea absolut constituțională că ea trebuie să parvină doar procurorului de caz, care nu trebuie s-o atașeze la dosar (altfel spus să n-o vadă nici apărătorii, nici judecătorii, un caz asemănător, despre care voi scrie e cel al lui Laurian Lucaș din Bacău anchetat și condamnat plecînd de la o Notă secretă trimisă DNA de SRI pe care n-a putut s-o vadă nici măcar judecătorul, deși era documentul de la care a pornit dosarul), face referire chiar din primele rînduri la un Plan de acțiune comună între SRI și DNA strict secret, cu nume de cod Bujorul, pe Baza Protocolului dintre SRI și Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție. Din cîte ne amintim, încheierea Protocolului a fost motivată de fosta conducere a SRI prin pericolul întruchipat de terorism.

Planul comun de acțiune, botezat cu nume de cod, dintre SRI și DNA în cazul corupției din Ministerul Dezvoltării n-avea nici o legătură cu siguranța națională. Așa cum se va vedea avea însă o legătură cu folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico – mafiote. Invocarea Protocolului e unul dintre amănuntele cruciale pentru a înțelege că DNA a fost folosită de SRI ca un departament al său de anchetă penală, în stilul fostei Securități. O copie a documentului e trimisă la Centru, la Departamentul Juridic al SRI, unitatea militară 0198 București. Departamentul o trimite unui membru al conducerii SRI. De precizat că Nota se referea la mituirea de către oameni de afaceri din Alba, nu numai a unor funcționari din Ministerul Dezvoltării, dar și a unor primari. Ce face membrul conducerii? Cu cerneală verde acesta delimitează din Notă doar partea care se referă la mituirea înalților funcționari din minister și subliniază numele acestora în vederea dosarului care trebuie întocmit de DNA nu funcționarilor, ci Elenei Udrea.

Traian Băsescu, care știe numele celui care a scris cu cerneală verde, ușor de bănuit de altfel, susține că sublinierea a fost făcută în vederea unei Operațiuni la nivel central SRI-DNA prin care cei suspectați a fi fost mituiți au devenit, sub amenințarea pușcăriei, denunțători ai Elenei Udrea. Care Elena Udrea – repet – nu era în nici un fel semnalată în document.

 Operațiunea de la nivelul central al SRI e una tipică vremurilor de abuzuri ale Binomului.

SRI nu urmărea pe toți corupții. Serviciul urmărea doar pe acei corupți care, șantajați cu pușcăria, puteau deveni denunțători ai unui politician pe care Binomul voia să-l scoată din joc. Din cele dezvăluite la Comisia SRI, posibilii denunțători erau frăgeziți mai întîi în locațiile secrete ale SRI de la București. Declarația senatorului Traian Băsescu, precum și documentul se constituie întrun moment de răscruce pentru campania de denunțare a abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA.

Avem în fine dovada modului de Operare a SRI prin DNA pentru scoaterea din joc a unor politicieni incomozi.

Elena Udrea n-a cerut achitarea în dosarul Gala Bute. A cerut, avînd în vedere documentul dat publicității în perioada dintre încheierea cercetării judecătorești și pronunțare, repunerea pe rol de că- tre instanța de fond a Dosarului pentru ca documentul crucial, ivit între timp, să poată fi luat în considerare.

Va fi repus pe rol dosarul Gala Bute?

Răspunsul pe care-l va da pronunțarea de către Înalta Curte vizează mult mai mult decît dreptul Elenei Udrea la un Proces echitabil și corect. Vizează chiar răspunsul dacă denunțarea abuzurilor Binomului a fost doar o simplă zarvă mediatică sau începutul perioadei de lichidare concretă a abuzurilor.