Bărbatul, au spus avocaţii săi, a fost declarat vinovat de blasfemie fiindcă a insultat pe profetul Mahomed şi familia sa. Raza a fost mai întâi acuzat din cauza anumitor opinii exprimate pe foarte cunoscutul network de socializare, apoi, când funcţionarul antiterorism l-a arestat la capătul unei linii de autobuz, l-a surprins atunci când arăta unor pasageri material interzis pe celularul său, care i-a fost sechestrat ulterior.

Shafiq Qureshi, judecător la Bahawalpur, în Punjab, a condamnat la moarte pe tânăr pentru că a proferat expresii de dispreţ în privinţa profetului şi a familiei sale. Avocatul apărării, Fida Husain, relatează La Repubblica, a declarat că va face apel la Înalta Curte pentru a demonstra nevinovăţia clientului său.

Potrivit al Jazeera, ar fi vorba de primul caz de acest fel iar arestarea ar fi legată de noua strategie de control a primului ministru Nawaz Sharif, chiar asupra ''blasfemiei online'' din ţară. Dar luând în considerare un raport al grupului local Human Rights Commission, anul trecut autorităţile pakistaneze au arestat cel puţin 15 persoane, 10 musulmani şi 5 de alte religii, pentru acuzaţii legate de presupuse atacuri de profanare a perceptelor Islamului. Chiar dacă până acum nicio execuţie oficială n-a avut loc, n-au lipsit execuţii sumare din partea populaţiei. Într-o ţară puternic conservatoare, în majoritate sunnită, o simplă suspiciune sau acuzaţie e suficientă pentru a decşlanşa linşaje colective.