Evenimentul Zilei > Politica > Senatul a mai bifat o moțiune. Se cere demisia lui Marcel Vela!
Senatul a mai bifat o moțiune. Se cere demisia lui Marcel Vela!

Senatul a mai bifat o moțiune. Se cere demisia lui Marcel Vela!

Moțiunea împotriva ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost adoptată la Senat cu votul majorității senatorilor.

Au votat pentru aceasta 65 de senatori, în vreme ce 25 au fost împotrivă, iar 5 s-au abținut.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen, moţiunea simplă „Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de PSD împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

Semnatarii moțiunii îi solicită ministrului Vela să demisioneze din cauză că ordonanțele militare pe care le-a emis ar fi fost un lung șir de decizii contradictorii, impunând o serie de interdicții care, mai apoi, au fost anulate.

PSD l-a acuzat că, împreună cu structurile pe care le coordonează, nu a pregătit ţara pentru pandemie, i-a minimalizat riscul și nu s-a ocupat de achizițiile de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi a aparaturii de testare pentru noul coronavirus.

Senatorii PSD au mai spus că Marcel Vela a gestionat prost repatrierea a circa un milion de români și a transformat amenzile pentru încălcarea restricțiilor într-o taxă mascată.

Ei spun că datele despre pandemie ar fi fost falsificate și că autoritățile au oferit doar acele informații care pun Guvernul într-o lumină pozitivă, privând cetățenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la riscurile de transmitere a virusului.

În replică, Marcel Vela a arătat că toate măsurile adoptate în perioada pandemiei, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei. El a explicat că toate deciziile au avut la bază analize tehnico-ştiinţifice, pentru a limita răspândirea noului coronavirus și pentru a proteja sănătatea populaţiei.

„În timp ce România înregistrează 930 de cazuri de persoane infectate la un milion de locuitori, Spania înregistrează 6.000, Franţa – peste 2.700, Belgia – peste 4.900, Italia – peste 3.800 şi Marea Britanie – aproape 4.000. (…) Aceste cifre sunt grăitoare, nu motive, discuţii, cuvinte, fraze, propoziţii într-o moţiune sau alta. Aceste cifre arată că am luat cele mai bune măsuri. Reprezintă realitatea care nu poate fi contestată de niciun consilier din staff-ul dumneavoastră care vă formulează aceste texte de moţiune”, a spus Vela în fața senatorilor.

Prestația sa din plen nu a fost convingătoare, astfel încât moțiunea simplă formulată împotriva sa a trecut cu votul majorității senatorilor prezenți.