Evenimentul Zilei > Politica > Senatorii s-au reunit să dezbată cea mai arzătoare lege. E fierbere în Guvern
Senatorii s-au reunit să dezbată cea mai arzătoare lege. E fierbere în Guvern

Senatorii s-au reunit să dezbată cea mai arzătoare lege. E fierbere în Guvern

Comisia Juridică de la Senat s-a reunit, începând cu ora 16.30, pentru a dezbate legea carantinei, la câteva ore după ce PSD a decis în cadrul CExN ca parlamentarii partidului să voteze actul normativ.

Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări s-a reunit pentru a dezbate proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic sau, așa cum este cunoscută celor mai mulți, legea carantinării și izolării.

Proiectul a fost adoptat joi seara de Camera Deputaţilor şi dezbătut vineri, într-o primă ședință, de senatorii jurişti, care au adoptat mai multe amendamente tehnice. Sâmbătă, Comisia juridică a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor.

Social-democraţii a avut luni o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pe tema proiectului de lege, la finalul căreia preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat actul normative afirmând că „este o lege proastă”, dar şi absenţa de la dezbateri a ministrului Sănătăţii.

Marcel Ciolacu a declarat că social-democraţii vor vota în Senat proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea atunci când premierul şi ministrul Sănătăţii se vor prezenta în Parlament să lămurească aspectele nelămurite din acest proiect.

„Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă aşa cum a fost prezentată în Camera Deputaţilor, iar acum, în Senat, Senatul fiind forul decizional. (…) O să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit spuselor sale, legea, așa cum a fost înaintată de Guvern către Parlament nu a primit avizul Ministerului Justiției, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea prevederilor sale.

„Legea, cum a fost înaintată de Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei. (…) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”, a afirmat Ciolacu.

Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului au transmis o informare de presă conform căreia, atât premierul Ludovic Orban cât și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru vor veni în Parlament, la dezbaterea legii, cu condiția să primească o solicitare oficială în acest sens.