Senatorii democrați vor abolirea Colegiului Electoral - metoda de alegere a preşedinţilor SUA

Senatorii democrați vor abolirea Colegiului Electoral - metoda de alegere a preşedinţilor SUA

Aşadar, astăzi, senatorii democraţi ar trebui să depună un amendament constituțional de a elimina Colegiul Electoral, care dă un nou impuls în rândul candidaților la președinție în 2020. Modificarea metodei de alegere a președinților în SUA nu va deveni lege prea curând, dar va păstra subiectul în dezbaterile din 2020.

Senatorii Brian Schatz, Hawaii, Dick Durbin din Illinois si senatorul Dianne Feinstein din California  intenționează să prezinte astăzi această măsură. Un amendament constituțional poate fi propus cu o majoritate de două treimi în Parlament (aproximativ 290 de voturi) și în Senat (67 voturi) și trebuie ratificat de 38 de state

Senatorii Elizabeth Warren din Massachusetts, Kamala Harris din California, Bernie Sanders, un independent din Vermont, Pete Buttigieg,  primarul Julian Castro, Indiana și-au exprimat deschiderea de a desființa Colegiul Electoral.     

"Ar trebui să eliminăm colegiul electoral", a declarat Castro la un forum al candidaților democrați pentru 2020, care a avut loc ieri la Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste apeluri au fost făcute în mare parte de democrați, care au fost învinși în anul 2000, când George W. Bush a învins dar Al Gore a câștigat votul popular, și în 2016, când Donald Trump a învins-o Hillary Clinton, chiar dacă ea a avut aproape 3 milioane de voturi suplimentare. 

 Actualul sistem electoral alocă voturi de stat, în funcție de mărimea delegațiilor lor la Congres, oferind un avantaj statelor mici și un dezavantaj pentru statele mari, deoarece toate statele au același număr de senatori. 

Suporterii circumscripției electorale declară că protejează interesele statelor mai mici, rurale și avertizează că candidații prezidențiali ar face campanii doar în centre mari de populație, cum ar fi New York sau Los Angeles, notează nbcnews.