Evenimentul Zilei > Politica > Senat: Comisia de apărare – aviz favorabil ordonanţei privind interceptările
Senat: Comisia de apărare – aviz favorabil ordonanţei privind interceptările

Senat: Comisia de apărare – aviz favorabil ordonanţei privind interceptările

Comisia de apărare din Senat a dat marţi, în unanimitate, aviz favorabil ordonanţei de urgenţă privind interceptările, recomandarea senatorilor fiind ca acest act normativ să fie înlocuit în cel mult nouă luni de o lege care să reglementeze acest domeniu

"Ordonanţa este un act cu caracter de provizorat. Am sugerat ca în termen rezonabil să fie înlocuită de o lege, pe baza unui proiect iniţiat de Guvern, care să dea certitudinea cetăţenilor că Centrul Naţional de Interceptare, că operaţiunile de strângere de informaţii (…) se vor încadra în litera Constituţiei.

 

Ne gândeam la un termen de şase sau nouă luni, dar plenul este suveran. Actele normative de urgenţă, provizorii trebuie neapărat înlocuite de legi de sine stătătoare care să scoată din mentalul colectiv întrebarea 'ne putem folosi telefonul? suntem ascultaţi?'. Trebuie să ne putem folosi telefonul, să ne comportăm liber, atâta vreme cât nu suntem infractori sau terorişti. Acest lucru trebuie controlat numai de Parlament", a afirmat, miercuri, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Marius Obreja, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă a avut sentimentul vreodată că are telefonul ascultat, Marius Obreja a spus: "Da. Şi l-am avut. (…) Nu pot să fiu sigur că am fost ascultat de instituţiile statului. Sunt atâtea persoane sau firme interesate de a face acest lucru. (…) Spuneţi-mi vă rog din 100 de români care folosesc telefonul celular, câţi nu au avut acest dubiu?".