Semnul care prezice o menopauză timpurie

Sursa: ccnull.de

Când vine vorba de ciclul menstrual, fiecare femeie este diferită. Atât la vârsta fertilă, cât și la sfârșitul acesteia (odată cu instalarea menopauzei), unele persoane se confruntă cu o serie de simptome care pot avea un impact serios asupra calității vieții.

O perioadă mai scurtă este asociată cu simptome mai intense

Acum, o cercetare publicată în revista de specialitate Menopause a descoperit că severitatea simptomelor menopauzei, precum și debutul precoce al menopauzei, pot fi prezise în funcție de un parametru al menstruației în timpul vârstei reproductive: durata menstruației.

În plus, autorii menționează semne precum „bufeuri", depresie, anxietate, modificări cognitive și probleme cu durata și calitatea somnului. Factorii de risc considerați în mod tradițional ca fiind factori de risc pentru apariția acestor semne includ date demografice (vârstă și etnie) și diverși factori modificabili ai stilului de viață, cum ar fi indicele de masă musculară, fumatul și activitatea fizică.

Cu toate acestea, mai recent, dovezile sugerează că anumite trăsături și condiții de reproducere în timpul vârstei de reproducere pot fi asociate cu simptomele menopauzei, deși dovezile nu sunt pe deplin concludente. De exemplu, durata neregulată a menstruației a fost asociată cu o severitate mai mică a simptomelor depresive la femeile chineze și cu o severitate mai mare la femeile franceze.

Autorii au luat date de la 600 de femei

De data aceasta, autorii au luat date de la 600 de femei și au constatat că femeile care au avut perioade menstruale scurte (autodeclarate) (mai mici sau egale cu 25 de zile) în timpul anilor de reproducere au avut o frecvență generală mai mare a simptomelor menopauzei, precum și o apariție mai timpurie a menopauzei, în comparație cu femeile care au avut perioade de lungime normală (26-34 de zile).

Mai exact, femeile cu cicluri menstruale mai scurte au fost mai predispuse să sufere de probleme de somn la mijlocul vieții, de afecțiuni cardiace și de simptome depresive. De asemenea, era mai probabil ca acestea să aibă un indice de masă corporală mai mare în timpul sarcinii.

Chiar și așa, cercetătorii avertizează că datele disponibile sunt încă puține și consideră că este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, în special de studii care să analizeze femeile ale căror cicluri menstruale obișnuite sunt deosebit de scurte, de mai puțin de 21 de zile.