Semnale radio misterioase sosite din Univers

Cu o durata de doar doua miimi de secunda, semnalul radio masurat recent da catre instrumentul canadian Chime este un mister. Sursa acestui semnal nu este la ora actuala cunoscuta. Ar putea fi legat de o gaura neagra sau....un semnal trimis de catre o civilizatie extraterestra avansata.

Studiul Universului la ora actuala se face cu ajutorul mai multor semnale; de la cele electromagnetice, la neutrini si chiar si unde gravitationale. Totusi, semnalele cel mai intense si mai usor de studiat sunt cele de natura electromagnetica, de la lumina, la unde radio sau raze gamma (fotoni cu energii mari sau chiar si foarte mari).

Studiul acestor semnale ne ajuta sa intelegem compozitia Universului: stelele si galaxiile, dar si obiecte mai misterioase precum gaurile negre sau, in mod indirect, materia si energia intunecate. Telescoape si radiotelescoape la sol sau instalate pe sateliti in spatiu  masoare zilnic zeci si sute de semnale si, de multe ori, identifica sursa acestora – galaxii active, stele indepartate sau gaz interstelar. Totusi, recent un semnal neobisnuit, cu o lungime de unda care nu a mai fost detectata pana acum,  da de gandit oamenilor de stiinta. Un semnal radio foarte intens dar de scurta durata, doar doua miimi de secunda, si care provenea din profunzimile Universului, a fost masurat de catre Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (Chime), in Canada.

Pana in prezent doar circa 30 de semnale radio intense de durata scurta (fast radio burst) au fost masurate, si nu se stie de unde provin, care este sursa acestora. Semnalul masurat de catre Chime, FRB 180725A, inregistrat pe 25 iulie, are o frecventa de 580 Megahertz, fiind primul semnal cu frecventa mai mica de 700 Megaherz masurat vreodata. Dupa ce cercetatorii din Chime au verificat ca semnalul nu este de origine terestra au trimis un mesaj in care comunicau aceasta descoperire intregii comunitati stiintifice, mesaj in care spuneau ca s-ar putea sa fi descoperit inclusiv semnale cu frecventa si mai mica – in jur de 400 de Megahertz (analiza datelor este in curs).

Este extrem de importanta excluderea unei posibile surse terestre, intrucat mesaje asemanatoare, radio burst, fusesera identificate la observatorul Parkes din Australia. Cercetatorii care identificasera  astfel de mesaje se straduiau de zor sa gaseasca o explicatie pentru originea acestora; in 2015, dupa 17 ani de cand le-au observat, s-a descoperit cum ca semnalele proveneau de la cuptorul cu microunde folosit chiar de cercetatori pentru incalzirea alimentelor.

Care ar putea sa fie originea semnalului masurat de Chime? O posibila sursa ar putea sa fie stelele de neutroni, care daca s-ar gasi in apropierea unei gauri negre, in prezenta unor campuri magnetice deosebit de intense, ar putea da nastere la fenomene care sa produca aceste unde radio intense. Totusi, faptul ca a fost observat – cel putin pana la ora actuala – un singur eveniment cu frecventa asa de joasa, pune sub semnul intrebarii aceasta explicatie. Multi oameni de stiinta sunt insa convinsi ca fenomenul la originea acestor emisii este legat de o gaura nearga, fiind aceasta unica care ar putea genera fenomene atat de violente si intense.

Nu toti insa sunt de acord cu aceasta ipoteza. Ba mai mult, cativa oameni de stiinta au facut ipoteza conform careia la originea acestor semnale ar fi civilizatii extraterestre deosebit de avansate care ar incerca sa comunice cu alte cvilizatii din Univers.

In viitorul apropiat Chime, care a fost construit pentru masurarea semnalelor care provin de la hidrogen in Universul indepartat, cu obiectivul de a construi o harta a acestuia, si care si-a inceput activitatea in luma martie a acestui an fiind  inca in faza de optimizare, ar putea masura circa 12 de astfel de semnale pe zi. Nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem daca intr-adevar semnalele se vor multiplica, in speranta de a descoperi cat de curand originea acestora – oricare ar fi aceasta va fi desigur un fenomen extrem de interesant.

 

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro