Bucureștenii tremură de frig în apartamente și în această iarnă. Unii s-au obișnuit cu situația, călindu-se de-a lungul timpului. Pentru că problemele rețelei de termoficare din Capitală persistă de mulți ani, iar avariile sunt, deja, la ordinul zilei. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, afirmă că bucureștenii vor căuta surse alternative de încălzire, inclusiv electrice, un lucru extrem de periculos.
Săptămâna aceasta, spre exemplu, compania Municipală Termoenergetica București a anunțat că livrarea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în Sectoarele 4 și 5 continuă să fie insuficientă din cauza unei avarii survenite la CET Progresul.
Prin urmare, sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură, chiar dacă avaria a fost reparată.
„Este firesc să mai crape câte un cazan. Ele sunt foarte bolnave, sunt uzate și terminate, oricând pot crea mari probleme. Dovadă că s-a întâmplat odată cu răcirea vremii. Trebuie făcute modernizări urgent, pentru că de 20 de ani se discută de astfel de investiții", a declarat Radu Opaina, conform Gândul.
"Eu zic să ne rugăm la Dumnezeu"
Acesta spune că, în cazul în care Bucureștiul va fi lovit de un ger puternic, sistemul ar putea capota.
"Eu zic să ne rugăm la Dumnezeu să nu vină o vreme cu minus 10, minus 15 grade. Atunci va fi prăpăd. Cazanale sunt și foarte vechi, iar în serile în care este ger, sunt suprasolicitate”, a spus Radu Opaina.
De altfel, principala sursă de căldură a Capitalei, CET Progresul, nu funcționeazăla parametri maximi, de aici și problemele care apar în diverse sectoare.
"CET Progresul este sursă pentru aproape jumătate din București. Cel mai probabil, livrarea a fost mutată și pe alte centre, pe minim, dar pot ceda și aceste surse, pentru că nu pot rezista nici ele.
Practic, se forțează alt CET, care să compenseze ce nu poate livra Progresul în această perioadă. Poate fi un efect de domino extrem de periculos”, explică Radu Opaina.
Bucureștenii se vor încălzi cu lemne
Radu Opaina mai spune că bucureștenii nu au altă șansă decât să caute surse alternative de încălzire. Unii dintre ei ar apela chiar la încălzirea cu lemne, lucru extrem de periculos.
„Este un sistem praf. Șantierele sunt doar cârpeli pe genunchi. Nu se fac investiții și modernizări suficiente”, spune președintele FAPR.
„Vor recurge la electric și vor băga în prize calorifere sau reșouri, iar instalațiile electrice din blocuri nu sunt făcute pentru încălzire și multe vor lua foc.
Lucrurile acestea s-au întâmplat în alte orașe, nu spun eu noutăți acum. Unii bucureșteni vor recurge chiar și la sobe cu lemne și cărbuni, în blocuri, cum sunt în alte orașe deja. Și o să vedem o capitală europeană cu oameni care își vor încălzi apartamentele cu lemne", a mai spus Radu Opaina.