SEMNAL DE ALARMĂ. “În spațiul audiovizual, alegerile prezidențiale au fost fraudate”, spune un membru CNA
- Anca Simionescu
- 3 noiembrie 2014, 10:39
Membrul CNA atrage atenți că instituția ce reglementează mediul audiovizual nu poate lua decizii din cauza lipsei de cvorum.
Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului spune, într-un comunicat de presă că principalele posturi care au încălcat legea, ieri, în ziua în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale,.sunt Antena 3 și România TV. “Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informații și știri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat”, spune membru CNA, care amintește și neputința CNA de a interveni, din cauza lipsei de cvorum.
COMUNICATUL INTEGRAL
„În spațiul audiovizual, alegerile prezidențiale au fost fraudate.
Pornind de la ziua desfășurării procesului electoral al primului tur de scrutin, constat că posturile Antena3 și RomâniaTV au încălcat reglementările audiovizualului. Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informații și știri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat.
Aceleași posturi de televiziune, pe toată durata campaniei electorale, au recurs atacuri la persoană, încălcări ale demnității umane, moderatorii acestor televiziuni uitând complet de normele audiovizuale și de deontologia jurnalismului.
Postul public de televiziune, TVR1, a fost departe de rolul extrem de important pe care îl are, acela de a reflecta corect și echilibrat această campanie electorală. La rându-i, a favorizat un anumit candidat prin modul în care acesta a fost prezentat, atât în cadrul emisiunilor informative cât și în cadrul servil al emisiunilor de dezbatere.
Toate acestea se constituie într-o totală lipsă de informare corectă a publicului, a electoratului, cu atât mai mult cu cât audiența celor trei posturi menționate este una extrem de importantă.
Manipularea, intoxicarea cu subiecte false, lipsa de dezbateri pe temele cu adevărat importante într-o campanie electorală prezidențială, denigrarea constantă a unor candidați, divizarea românilor în tabere "pro" sau "contra" unui candidat, au ca efecte fraudarea în audiovizual a alegerilor.
Toate aceste grave prejudicii care sunt aduse publicului nu s-au manifestat doar în această perioadă, ci de cel puțin doi ani, ceea ce se constituie într-un act premeditat.
În acest context, Consiliul Național al Audiovizualului este condus de o majoritate solidară cu actuala putere politică, majoritate care, prin deciziile pe care le-a luat în decursul a doi ani, a favorizat înșelarea românilor și manipularea acestora. În complicitate, Parlamentul României a preferat să accepte blocarea CNA în campania electorală, lăsând nefuncțional Consiliul atât în ziua primului tur de scrutin cât și pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final.
Am convingerea că toate aceste atacuri la libera formare a opiniei vor avea efecte grave care vor fi menționate și în raportul de anul viitor privind Mecanismul de cooperare și verivicare - MCV.”
Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA