Semn rău pentru euro? Doar patru ţări DIN LUME au renunţat la vechile monede pentru cea europeană

Semn rău pentru euro? Doar patru ţări DIN LUME au renunţat la vechile monede pentru cea europeană

Într-o perioadă în care viitorul zonei euro este incert, statele membre euro nu s-au grăbit să îşi determine cetăţenii să renunţe la vechile monede. În schimb, nouă din cele 17 ţări membre vor permite populaţiei să schimbe vechea monedă a ţării pentru euro pe termen nedefinit, ceea ce înseamnă că oricine are un stoc de monedă veche o poate converti în moneda europeană la o rată fixă, scrie Bloomberg.

Recent, doar Spania a anunţat o dată când va anula această oportunitate pentru deţinătorii de peseta, ceea ce creşte numărul ţărilor care întrerup în acest fel legătura cu trecutul. Alte ţări se pregătesc să oprească procesul de conversie, dar pe termen lung: Cipru în 2017, Malta (2018), Portugalia (2022) iar Olanda în (2032).

În prezent, doar patru dintre cele 17 ţări membre ale zonei euro au stopat procesul de schimbare a monedelor pre-euro în cea europeană: Italia, care este şi primul stat care a recurs la această măsură, în decembrie anul trecut, aceasta fiind urmată de Franţa, Grecia şi Finlanda, în februarie şi martie anul acesta.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a propus ca ziua în care peseta mai poate fi schimbată să fie 31 decembrie 2020, după cum scrie El Pais.

În termeni practici, aceste acţiuni nu au alt efect decât acela de a creşte lichidităţile băncilor centrale. În Franţa, banca centrală a obţinut 550 de milioane de euro atunci când a finalizat procesul de conversie, considerându-se că acesta este volumul de monedă care fie s-a pierdut în circulaţie, fie a fost rătăcit de posesori. Banca centrală a Greciei şi-a crescut bilanţul cu 200 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News