Republica Moldova. Cea mai largă comunitate de observatori, asigurată de asociația Promo-LEX, a constatat 173 de încălcări, dintre care 34 au fost confirmate. Este vorba despre incidente minore care au fost rezolvate pe loc, fără a perturba procesul de vot.
Proces electoral calm
Șeful Misiunii Promo-LEX, Nicolae Panfil, a subliniat că 86 de secții au fost deschise cu puțin timp înainte sau câteva minute mai târziu. Totuși, micile devieri nu au influențat procesul de vot.
„Procesul electoral a început calm, se desfășoară calm și sperăm că astfel se va desfășura și restul zilei alegerilor”, a menționat Nicolae Panfil.
Panfil a mai declarat că membrii secțiilor de votare au fost cooperanți și au reacționat prompt. Aceștia au înlăturat rapid problemele depistate.
Observatorii, cu ochii pe secțiile de votare
Misiunea Promo-LEX a identificat și două cazuri în care s-a încălcat secretul votului. Incidentele s-au produs într-o secție din orașul Bălți și în comuna Peresecina.
O altă încălcare vizează votarea nejustificată în grup. Cazul a fost documentat la Cocieri. Doi soți au intrat în cabina de vot împreună. Aceștia au fost opriți de membrii secției de votare.
În alte 7 cazuri au fost depistate materiale de publicitate și panouri electorale la o distanță necorespunzătoare de secția de votare.
Au fost înregistrate și două cazuri de fotografiere a buletinului de vot.
Pentru ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 614 secții de votare. Acestea au fost selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică.
„În toate cele 30 de secții de votare unde își vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. O atenție aparte va fi acordată secțiilor de votare din străinătate, unde au fost delegați 91 de observatorii statici. Promo-LEX a detașat și 89 de echipe mobile pentru a monitoriza procesul electoral din secțiile de votare care nu sunt cuprinse în eșantion”, spun observatorii.