Selecția oficială a Festivalului Dramaturgiei Românești, publică
- Georgeta Petrovici
- 8 august 2019, 13:53
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția modulului FDR din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești. Evenimentul care aduce în prim plan cele mai interesante spectacole de teatru produse anul trecut pe texte românești, va avea loc în toamna acestui an, între 3 și 11 noiembrie.
Aflat la cea de-a XXIV-a ediție a sa, FEST-FDR afirmă și în această ediție o constantă identitară care oferă un loc aparte Teatrului Național din Timișoara ca spațiu dedicat regăsirii de sine a individului în interiorul comunității, dar și ca parte a ei, ca generator și catalizator de energii creatoare pozitive și, nu în ultimul rând, ca dinam de evoluție spirituală, intelectuală și socială.
”În acest context pe cât de generos, pe atât de ambițios, Secțiunea FDR propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc. Este o provocare necesară, adresată creatorilor de teatru, o inventariere relevantă a spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate în ultimul an. Selecționerul Oana Borș a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor și companiilor care au participat la selecție. Titlurile pe care le-a reținut pentru Secțiunea FDR a FEST-FDR2019 reflectă interesul din ce în ce mai crescut al teatrelor și al publicului pentru noua dramaturgie românească, emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru și, nu în ultimul rând, descoperirea de importante filoane dramatice în literatura și eseistica românească”, transmit organizatorii. Selecția numără 17 titluri pe texte de M;atei Vișniec, Radu Afrim, Lia Bugnar etc. selecția completă poate fi urmărită aici.
De asemenea, secțiunea FEST a FEST-FDR2019, care a debutat în luna iunie cu spectacolele în aer liber, continuă cu FEST Indoor, care cuprinde cinci spectacole produse de companii din Polonia, Croația, București și Brăila.
FEST-FDR2019 este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara și al UNITER.
Sursa foto: Adrian Pîclișan