Evenimentul Zilei > Actualitate > SEISMOLOGII ridică semnalul de ALARMĂ! Cutremurele din Vrancea, IMPOSIBIL de ANTICIPAT
SEISMOLOGII ridică semnalul de ALARMĂ! Cutremurele din Vrancea, IMPOSIBIL de ANTICIPAT

SEISMOLOGII ridică semnalul de ALARMĂ! Cutremurele din Vrancea, IMPOSIBIL de ANTICIPAT

Oamenii de știință din întreaga lume sunt cu ochii pe Vrancea, o zonă seismică pe care o consideră unică pe Terra. Acest lucru se datorează faptului că în acest loc fiecare cutremur se produce la adâncimi diferite în aproximativ acelaşi epicentru.

Cercetătorii spun că acest tip comportament al scoarţei terestre face imposibilă orice predicţie din partea specialiştilor. „Zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafaţă restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. 

Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele, pentru Libertatea.

De la începutul acestui an, în Vrancea au avut loc seisme aproape în fiecare zi. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,7 și s-a produs în seara zilei de vineri, 19 mai.