Evenimentul Zilei > Social > SEGA: Hotelierii din stațiunea bulgară Bansko au spus că sezonul de schi este un eșec
SEGA: Hotelierii din stațiunea bulgară Bansko au spus că sezonul de schi este un eșec

SEGA: Hotelierii din stațiunea bulgară Bansko au spus că sezonul de schi este un eșec

Hotelierii din Bansko au declarat că sezonul de schi este un eșec și i-au criticat pe guvernanții de la Sofia pentru că au întârziat prea mult măsurile de limitare a răspândirii COVID-19.

„Măsuri mai stricte trebuiau adoptate de la 1 noiembrie. Și acum, în loc de bonusuri de Crăciun, trebuie să dăm ordine de disponibilizare. Sezonul este paralizat în cel mai activ moment”, a declarat pentru BNR Malin Bistrin, președintele Uniunii locale a afacerilor din turism.

Deși măsurile restrictive impuse nu afectează hotelurile și zona de schi a stațiunii, situația actuală acolo este similară cu cea din luna martie, când orașul a fost închis.

Majoritatea hotelurilor nu s-au deschis. Ordinul ministrului bulgar al sănătății din 27 noiembrie a închis nu numai localurile din oraș, ci și restaurantele din hoteluri. Acest lucru a dus la o anulare masivă a rezervărilor. De aceea, Uniunea Afacerilor din Turism a trimis o scrisoare ministrului de resort cu rugămintea ca restaurantele să lucreze numai pentru clienții hotelului, în conformitate cu cerința de a nu se strânge mai mult de 15 persoane. Și susțin că aceasta este practica și în alte țări.

După ce au fost anulate toate rezervările pentru Sfântul Nicolae, de 8 decembrie, precum și petrecerile de Crăciun ale companiilor, speranțele pentru un sezon de iarnă s-au năruit complet în urma propunerii cancelarului german Angela Merkel de a se deschide stațiunile de iarnă în Europa abia după sărbătorile de Crăciun și Revelion. Acest lucru a anulat o mare parte a rezervărilor din străinătate. „Bansko este practic în lockdown în cea mai puternică lună, care a fost întotdeauna luna decembrie”, a declarat Malin Bistrin.

Este puțin probabil ca și școlile de schi să lucreze, deoarece nu au capacitatea financiară de a plăti concesionarului prețul de 6.000 de leva (circa 300 de euro-n.trad.) pe sezon de abonament pentru fiecare instructor de schi.

„În afară de școala concesionarului zonei de schi din Bansko, mai sunt și alte școli din zonă unde lucrează aproximativ 120-130 de instructori de schi. Pentru a lucra pe munte, dacă se întâmplă acest lucru, ei trebuie să plătească concesionarului un total de peste 720.000 de leva. Singura facilitate pe care ne-au făcut-o a fost plata eșalonată. Școala noastră de schi, de exemplu, nu are niciun fel de rezerve, iar clienții noștri sunt în mare parte străini. Mulți oameni mă întreabă dacă vom avea sezon anul acesta. Va exista întotdeauna un sezon, turiști nu vor fi, oamenilor le este frică să călătorească. Greul abia urmează”, a declarat Blagovest Obețanov pentru postul public de radio BNR.

Între timp, vicepremierul bulgar și ministru al turismului, Mariana Nikolova, a ținut o videoconferință cu ministrul grec al turismului, Harry Theoharis. Din comunicatul de presă al ministerului reiese clar că obiectivul a fost ca ministrul grec să fie încrezător în privința siguranței stațiunilor bulgare de iarnă. „Acestea sunt gata să-i întâmpine pe turiștii din Grecia, care preferă anual Bulgaria ca destinație turistică”, a spus ministrul Nikolova. Ea i-a explicat omologului său grec că Ministerul Turismului, Ministerul Sănătății și toți inspectorii regionali din sănătate din Bulgaria exercită un control extrem de strict privind respectarea măsurilor anti-epidemice în toate locurile pentru cazare, masă și divertisment.

Nikolova a avut deja o conversație similară, în urmă cu o săptămână, cu ministrul turc al turismului, Mehmet Ersoy. Turistii turci sunt ceilalti clienți pe care se bazeaza statiunile bulgare de schi, alături de greci si bulgari. Nikolova a solicitat atunci Turciei să se facă un apel împreună la restul țărilor balcanice pentru a se menține frontierele deschise, pentru a nu se impune carantină și, ca măsură extremă – să se ceară doar teste PCR negative. (Rador)