Bulgaria va recunoaște limba macedoneană și identitatea macedoneană, dacă Macedonia de Nord recunoaște că acestea derivă istoric din rădăcini bulgare. Un astfel de compromis a fost propus ieri de ambasadorul bulgar la UE la
ședința Consiliului Ambasadorilor (COREPER) de la Bruxelles, a anunțat astăzi ediția electronică „Politico”, referindu-se la un „diplomat de rang înalt”.

Tot ieri, ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a spus că „așa cum Bulgaria recunoaște realitatea, tot așa și Macedonia trebuie să recunoască trecutul”. Acesta a fost rezumatul voalat al compromisului, pentru care a fost instruit reprezentantul bulgar permanent (ambasadorul) la UE, Dimităr Țancev.

În declarația sa, Zaharieva a spus: „În pofida multor speculații din presă, în special în Republica Macedonia de Nord – nu am dorit nicio schimbare a Constituției, lucruri care s-au auzit acolo, nici revendicările noastre nu sunt noi, nici nu am contestat dreptul la autodeterminare și dreptul fiecărui cetățean, inclusiv cel al cetățenilor Republicii Macedonia de Nord, nici dreptul de a denumi limba după cum doresc”.

Bulgaria a fost singurul obstacol care a pus sub semnul întrebării acordarea undei verzi pentru începerea negocierilor între UE și Republica Macedonia de Nord. Decizia urmează să fie votată la 10 noiembrie, în cadrul unei ședințe a Consiliului Afaceri Generale al UE, iar acum depinde doar de Skopje dacă ratează această șansă, după care nu este clar când va fi din nou pe ordinea de zi la Bruxelles.

Potrivit Politico, care este o publicația americană cu sediul la Bruxelles, acordul propus este după cum urmează: „Bulgaria va recunoaște macedoneana ca una dintre limbile oficiale ale țării și va recunoaște și identitatea macedoneană. Ca răspuns, Macedonia de Nord va trebui să recunoască “adevărul istoric”, așa cum este definit de Sofia, și să accepte că există rădăcini istorice bulgare pe care se bazează identitatea macedoneană și limba oficială”.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR