Şeful SRI Alba, cercetat pentru furt de utilaje, suspendat din funcţie

Şeful SRI Alba, cercetat pentru furt de utilaje, suspendat din funcţie

Ioan Tarnu, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, sunt cercetaţi, alături de alte persoane într-un dosar privind săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Mai mult, Tarnu a fost suspendat din funcţie astăzi.

Prejudiciul adus este de 4.5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara. Tarnu, acuzat că i-a sprijinit pe inculpaţi Ioan Tarnu este cercetat pentru sprijinul acordat inculpatului Mircea Stanciu, în prezent aflat în arest, procurorii reţinând că „activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni”, potrivit comunicatului DIICOT. Cu alte cuvinte, „Mircea Stanciu a apelat la Ioan Tarnu, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală”, arată comunicatul procurorilor. Mai mult, Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului, dând asigurări că poate determina  organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului. De asemenea, Liviu Schiau este cercetat pentru că „în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe inculpatul Mircea Stanciu, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale”. Mai mult decât atât, el a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia. Tarnu şi Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.  SRI a sprijinit investigațiile Direcţia de Informaţii Hunedoara a Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Structura centrală de protecţie internă a SRI au sprijinit investigaţiile în cazul şefului Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, a declarat şeful biroului de presă al SRI, Sorin Sava, citat de Agerpres.

'SRI a cooperat şi sprijinit permanent investigaţia organelor de aplicare a legii în acest caz prin Direcţia de Informaţii Hunedoara şi Structura centrală de protecţie internă. În prezent, ofiţerul este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei', a spus Sava.

Ne puteți urmări și pe Google News