Bruno Kahl, șeful serviciului de informații externe al Germaniei, susține că disputele din societatea rusă nu reprezintă o amenințare pentru guvernul condus de Vladimir Putin. Potrivit acestuia, Moscova dispune de suficienți recruți și echipamente pentru a susține în continuare războiul din Ucraina.
Luni, Bruno Kahl, șeful Agenției Germane de Informații (BND), a afirmat că nu observă nicio slăbiciune în guvernarea președintelui rus Vladimir Putin. „Nu vedem nicio fisură în sistemul Putin”, a spus Kahl la Academia Federală pentru Politică de Securitate (BAKS).
Rusia lui Vladimir Putin, capabilă să ducă în continuare războiul
Kahl a argumentat că critica publică la adresa gestionării războiului reprezintă doar dispute obișnuite în cadrul societății ruse și nu constituie o amenințare pentru regimul lui Putin.
„Rusia este încă capabilă să ducă un război de lungă durată”, a spus el, referindu-se la soldații nou recrutați. Kahl a afirmat că Rusia are, de asemenea, suficient echipament și muniție.
Totuși, Kahl a menționat că există anumite vulnerabilități în Rusia, inclusiv în ceea ce privește performanța forțelor armate. Șeful serviciului de spionaj a argumentat că strategia pe termen lung a lui Putin ar putea avea succes dacă Occidentul nu oferă un sprijin bine organizat Ucrainei.
Mai mult, Kahl a declarat că BND știa că Rusia va lansa o invazie în larga scară a Ucrainei cu două săptămâni înainte de începerea războiului la 24 februarie 2022. „Cu circa 14 zile înainte de începerea războiului am detectat fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod”, a spus el.
În fața criticilor cu privire la faptul că serviciile secrete americane și britanice se așteptau la un atac mult mai devreme, Kahl a explicat că BND și-a fundamentat evaluarea pe decizia finală a lui Putin de a ataca. Kahl a argumentat că Putin a luat în considerare și alte aspecte în afara simplei „numărători a rachetelor sau tancurilor”.
Șeful spionajului german îndeamnă la reducerea dependenței de China
Șeful spionajului a îndemnat Germania să reducă dependența de China, în timp ce a avertizat că acest lucru nu poate fi realizat în termen scurt. „Aceasta nu poate fi făcută în mod disruptiv, nu peste noapte”, a declarat Kahl.
El a afirmat că BND nu dorește o decuplare completă de China, argumentând că acest lucru ar afecta afacerile germane, potrivit dw.com.