Şeful spionajului american: căderea lui Bashar al-Assad este doar o chestiune de timp

Şeful spionajului american: căderea lui Bashar al-Assad este doar o chestiune de timp

Căderea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad este "doar o chestiune de timp", având în vedere revolta unei părţi însemnate din populaţia ţării, a apreciat astăzi directorul comunităţii naţionale pentru informaţii din SUA, James Clapper, audiat de Senatul american, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

"Cred că este o chestiune de timp, dar plecarea sa va avea loc", a declarat Clapper, care coordonează activitatea principalelor agenţii de informaţii din SUA, printre care şi CIA.

"Nu văd cum şi-ar putea menţine controlul asupra ţării", a apreciat el într-o audiere în faţa Comisiei pentru informaţii a Senatului american. El a menţionat însă că acest proces ar putea lua "mult timp", din cauza "fragmentării opoziţiei".

La rândul său, directorul CIA, David Petraeus, a afirmat că împărtăşeşte opinia lui James Clapper. "Opoziţia a arătat o capacitate de rezistenţă considerabilă", a declarat el, amintind de nivelul sporit de violenţă din timpul manifestaţiilor şi de faptul că revolta s-a extins la periferia oraşului Alep, al doilea ca mărime din ţară, şi a Damascului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia sa, căderea lui Assad, membru al minorităţii alawite, va duce probabil la instalarea unei puteri dominate de suniţi, care sunt majoritari în Siria. Directorul CIA a mai notat că pierderea aliatului sirian ar constitui "un eşec important" pentru Iran, mai scriu agenţiile internaţionale, preluate de Agerpres. Clapper a mai precizat că serviciile secrete americane se aşteaptă ca noul lider nord-coreean Kim Jong-Un să continue politica de proliferare nucleară. Exportul de rachete balistice nord-coreene şi de material nuclear în ţări precum Iranul şi Siria demonstrează intensitatea activităţii de proliferare a Phenianului, a explicat oficialul american. Regimul de la Phenian va continua să dea dovadă de coeziune, pentru a preveni pe termen scurt şi mediu orice posibilitate de destabilizare a ţării, a adăugat Clapper.