În iulie 2013, Roberto Calderoni a declarat că ministrul pentru integrare de atunci, Cecile Kyenge, cetăţeană italiană născută în Congo, "îl face să se gândească la un urangutan", scrie Agerpres.

 

„Chiar dacă acesta este un verdict al primei instanţe şi pedeapsa poate fi suspendată, aceasta este o decizie încurajatoare pentru toţi cei care luptă împotriva rasismului”, a comentat, într-o postare pe contul său de Facebook, Cecile Kyenge, în prezent membră a Parlamentului European din partea Partidului Democrat (centru-stânga). 

 

Verdictul a fost dat luni de un tribunal din oraşul Bergamo, nordul Italiei.

 

Procedurile legale au durat mult pentru că asupra disputei a fost solicitată să se pronunţe şi Curtea Constituţională, care a decis că afirmaţiile lui Calderoni nu sunt acoperite de imunitatea parlamentară.

 

Calderoni, care este în prezent vicepreşedintele Senatului italian, face parte din Partidul antiimigraţie de extremă-dreapta Liga, condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini.

 

El a fost ministru pentru reforme instituţionale în perioada 2004-2006 şi ministru al administraţiei publice în 2008-2011, în guvernele conservatoare conduse de Silvio Berlusconi.

 

În 2006, Calderoni a fost dat afară din guvern după ce şi-a imprimat pe un tricou controversata caricatură a Profetului Mohamed. Acţiunile lui au declanşat proteste sângeroase în Libia, fostă colonie a Italiei

 

Te-ar putea interesa și: