Șeful Pentagonului: SUA vor să încheie misiunile de luptă din Afganistan în 2013

Șeful Pentagonului: SUA vor să încheie misiunile de luptă din Afganistan în 2013

Statele Unite doresc să treacă, în a doua jumătate a lui 2013, de la misiunea de luptă la cea de antrenament și de asistență a forțelor afgane, a declarat ieri secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Șeful Pentagonului a subliniat însă dorinţa Washingtonului de a vedea că toate ţările membre ale NATO angajate în Afganistan, inclusiv Franţa, ”respectă” strategia elaborată în cursul summitului de la Lisabona, din noiembrie 2010, care prevede încheierea perioadei de transferare către forţele afgane a responsabilităţii în materie de securitate la sfârşitul lui 2014, scrie ”Le Figaro”.

”Putem spera că, spre jumătatea lui 2013 şi în a doua jumătate a anului, vom putea trece de la un rol de luptă la unul de instruire şi asistenţă”, a afirmat şeful Pentagonului, înainte de a participa la summitul NATO de la Bruxelles.

Potrivit lui Panetta, nu s-a luat nici decizie în legătură cu numărul trupelor americane ce vor rămâne desfăşurate în Afganistan în 2013. În prezent, în Afganistan se află 99.000 de militari americani, 22.000 urmând să revină în țară până la sfârşitul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News