Evenimentul Zilei > International > Șeful Pentagonului, în Israel, pentru a calma spiritele după acordul cu Iranul
Șeful Pentagonului, în Israel, pentru a calma spiritele după acordul cu Iranul

Șeful Pentagonului, în Israel, pentru a calma spiritele după acordul cu Iranul

Secretarul american al Apărării, Ashton B. Carter, s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, azi, în prima întrevedere la nivel înalt dintre SUA și Israel, de la disputa pe marginea închierii acordului nuclear cu Iranul, pe care Israelul îl consideră „o greșeală periculoasă”.

Întâlnirea a avut loc în a doua zi a vizitei pe care şeful Pentagonului o efectuează în Israel, prima etapă a unui turneu în cadrul căruia ministrul american va reînnoi angajamentul SUA pentru securitatea aliaţilor săi din regiune, mulţi dintre aceştia fiind nemulţumiţi de acordul semnat la 14 iulie cu Teheranul.

În Israel, acest acord, pe care Netanyahu l-a condamnat ferm, a generat numeroase critici.

În încercarea de a calma îngrijorările Israelului, Ashton Carter a indicat luni, la întâlnirea avută cu ministrul israelian al apărării Moshé Yaalon, că SUA sunt pregătite de intensificarea cooperării militare cu ''aliatul său crucial'' din Orientul Mijlociu, în special în domeniile apărării antirachetă şi securităţii informatice.

 

Carter a promis că SUA vor ajuta Israelul să controleze influența regională a Iranului, dar oficiali ameircani și israelieni spun că administrația Obama nu oferă sprijin militar nou pentru a compensa acordul nuclear cu Iranul.

Conform acordului, sancţiunile impuse Teheranului de SUA, Uniunea Europeană şi ONU vor fi ridicate în mod progresiv dar reversibil, în schimbul angajamentului Iranului de reducere a programului său nuclear, suspectat de Occident că viza producerea bombei atomice.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie care sprijină acordul cu Iranul şi pregăteşte ridicarea sancţiunilor internaţionale. Premierul israelian a calificat această susţinere din partea Consiliului drept „o ipocrizie fără limite” şi a făcut apel la reprezentanţii Congresului SUA să respingă acordul ce urmează a fi supus votului în luna septembrie.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: