Şeful Pentagonului exclude un atac militar împotriva Iranului. Ehud Barak: "Decizia ultimă ne revine doar nouă"

Şeful Pentagonului exclude un atac militar împotriva Iranului. Ehud Barak: "Decizia ultimă ne revine doar nouă"

Şeful Pentagonului, Leon Panetta, a încercat să-i convingă pe liderii israelieni să mai lase timp diplomaţiei şi sancţiunilor economice să convingă Iranul să renunţe la armamentul nuclear, şi a exclus orice opţiune imediată împotriva instalaţiilor nucleare ale Teheranului.

''Trebuie să epuizăm toate eforturile înainte de a recurge la opţiunea militară", a afirmat Panetta la Ashkelon, în sudul Israelului, în cursul unei vizite la sistemul antirachetă ''Dom de Fier'', finanţat în parte de către SUA. Afirmaţia a fost făcută într-o conferinţă de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak, şi a făcut aluzie la sancţiunile economice şi presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului pentru ca această ţară să renunţe la programul său nuclear. "Preşedintele Barack Obama a făcut cunoscut în mod clar că împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară constituie o prioritate pentru securitatea naţională a SUA şi că sunt în discuţietoate opţiunile'', a spus secretarul american al Apărării.

În schimb, Ehud Barak a estimat că ''probabilitatea ca Iranul să renunţe la programul său nuclear este extrem de slabă'', reafirmând că ''decizia ultimă'' referitoare la un eventual atac israelian împotriva Iranului îi revine ''doar guvernului israelian''. La începutul săptămânii, ziarul israelian "Haaretz" scria că SUA ar avea un plan B în privinţa unui atac preventiv împotriva Iranului. Cotidianul susţinea că  unul dintre consilierii americani pentru securitate naţională l-ar fi informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu acest plan, însă Israelul şi SUA au negat ulterior existenţa unui astfel de document. Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, statut asupra căruia menţine în continuare ambiguitatea, denunţă programul nuclear iranian ca o ameninţare la adresa existenţei sale, a criticat în repetate rânduri afirmaţiile liderilor de la Teheran, care invocă dispariţia statului evreu.

Ne puteți urmări și pe Google News