Evenimentul Zilei > International > Șeful Pentagonului atacă Rusia! De ce este Vladimir Putin un „trișor”
Șeful Pentagonului atacă Rusia! De ce este Vladimir Putin un „trișor”

Șeful Pentagonului atacă Rusia! De ce este Vladimir Putin un „trișor”

Șeful Pentagonului, Mark Esper, a acuzat Rusia de încălcarea tratatului Cer Deschis.

Prin afirmațiile făcute în fața senatorilor din Comitetul pentru apărare, Esper lasă să se înţeleagă faptul că SUA ar putea denunţa această înţelegere.

Tratatul a intrat în vigoare în 2002 şi le permite celor 34 de ţări semnatare ale acordurilor Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) să survoleze teritoriile respective pentru a verifica reciproc mişcările militare şi măsurile de control al armamentului.

„Sunt ani întregi de când ei trişează. Am ridicat această chestiune luna trecută, în cadrul celei mai recente reuniuni a miniştrilor apărării din NATO. Trebuie să fim mai expliciţi cu privire la încălcările din partea Rusiei”, a declarat secretarul american al Apărării.

„Acest tratat, aşa cum este el, mă îngrijorează mult”, a mai adăugat Esper, răspunzând unei întrebări a senatorului republican Tom Cotton în legătură cu survolurile recente pe care Rusia nu le-a autorizat deasupra enclavei ruse Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Bugetul pentru 2021 al Pentagonului, pe care Congresul american urmează să îl aprobe, nu prevede fonduri pentru modernizarea avionului american autorizat în mod special pentru acest tratat, Boeing OC-135 B Open Skies.

SUA au acuzat constant Rusia şi de încălcarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), înainte ca Washingtonul să denunţe acest pact, în 2019.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: