Evenimentul Zilei > Politica > Șeful liberalilor, abandonat de toți! S-a întâmplat în centrul Capitalei
Șeful liberalilor, abandonat de toți! S-a întâmplat în centrul Capitalei

Șeful liberalilor, abandonat de toți! S-a întâmplat în centrul Capitalei

După ce s-a chinuit 4 luni să pună noua statuie a lui Ion I.C. Brătianu în Piața Universității, în ultimul moment și fără nicio explicație, Primăria Municipiului București a anulat, ieri, inaugurarea monumentului.

Au rămas astfel cu ochii în soare, pe unul dintre trotuarele intersecției, zeci de membri ai PNL, cetățeni, dar și nepoata liberalului care a pus bazele României Moderne, Ileana Brătianu. În așteptarea dezvelirii statuii, s-a aflat pe surse că, de fapt, solemnul moment nu va mai avea loc. Reprezentanții Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic au confirmat, pentru EVZ, anularea (mult prea târziu!), însă au refuzat să dea vreo altă explicație. Probabil primiseră ordine de sus, probabil că primărița Capitalei era mult prea preocupată cu moțiunea de cenzură.

 

La pseudo-inaugurarea monumentului, Ileana Brătianu a rostit un discurs, într-o română stricată (s-a scuzat că nu vorbește bine, fiind de altfel fluentă în limba franceză), privind atrocitățile la care a fost supusă familia sa de către comuniști.

„Istoria comunistă care a distrus acest monument efigie în 1948 este aceeași care l-a asasinat pe bunicul meu, George Brătianu, la Sighet. Aceeași care a închis-o pe bunica mea, Elena Brătianu Sturdza, aceeași care a constrâns-o la exil pe mama mea, Ioana Brătianu, pe sora ei, Maria, și pe fratele lor, Ion, când ei erau niște copii. Înțelegeți astfel de ce azi e o zi specială și importantă. Am șansa de a trăi unul din rarele momente istorice de recunoaștere, de reconciliere, de recuperare. Sper că mulți români, mai ales studenții și îndrăgostiții, își vor da rendez-vous (n.r. întâlnire) aici. Sper că mulți oameni, din lumea întreagă, se vor uita la acest monument. Doamne, nu în fiecare zi cineva are ambiția de a construi o țară, precum Ion I.C. Brătianu! Ce destin splendid! Dar al meu, care va fi drumul cel mai bun de urmat?”, le-a spus Ileana Brătianu celor de față.

 

PNL-iștii au ținut o „conferință” ad-hoc, pe trotuar

 

Tabăra PNL-iștilor s-a arătat extrem de revoltată. Lidera PNL București, Violeta Alexandru, a criticat dur Primăria Generală, susținând despre Gabriela Firea că „își bate joc de istoria poporului și că tratează un moment solemn cu aroganță, așa cum face în general în administrarea orașului”. PNL-iștii au mai acuzat-o pe primăriță că nu face altceva decât să politizeze inaugurarea statuii. Totodată, șefa PNL a dezvăluit că în spatele proiectului, „care nu e făcut pe banii doamnei primar”, se află de fapt o inițiativă a consilierilor liberali.

„Primăria Generală își bate joc de istoria acestui popor și tratează un moment solemn, cum ar fi dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu, cu lipsă de respect și cu aroganță, așa cum face în general în administrarea acestui oraș (…) În primul rând, această statuie nu este construită din banii doamnei primar, este o statuie construită ca urmare a inițiativei consilierilor liberali. Este o statuie pe care consilierii liberali au gândit-o din respect pentru istoria acestei țări și suntem ca atare în situația în care suntem tratați cu batjocură de doamna primar, care anunțase evenimentul și care l-a anulat în ultimul moment. De aceea, noi nu am considerat că trebuie să ne dea doamna primar voie să venim în fața acestei statui. Am venit pentru că așa întelegem să cinstim memoria urmașilor noștri și să îi respectăm”, a spus Violeta Alexandru.

 

Statuia, replică a monumentului topit de comuniști

Statuia lui Ion I.C. Brătianu din Piața Universității a fost realizată de sculptorul Ionel Stoicescu. Aceasta este, de fapt, o replică a monumentului inaugurat în 18 mai 1903, realizat de francezul Ernest Dubois și topit în fostele Uzine Republica, după venirea comuniștilor la cârma țării. Capitala urmează să mai aibă două monumente dedicate Marii Uniri, unul în Piața Alba Iulia, celălalt în Piața Victoriei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.