Șeful „Emko” despre explozie: eu am fost afectat, dar statul a fost atacat

Șeful „Emko” despre explozie: eu am fost afectat, dar statul a fost atacat Sursa: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

“Eu am fost afectat, dar statul a fost atacat”, a comentat pentru Nova TV proprietarul companiei de arme „Emko”, Emilian Ghebrev.

În urmă cu o zi, un depozit de muniție al firmei, aflat lângă Karnobat, a ars după explozii și un incendiu. Ghebrev susține ferm că muniția nu se pot aprinde de la sine și le-a cerut anchetatorilor să fie mai rapizi de data aceasta. „Sunt înregistrări, paza nu și-a părăsit postul. După semnalul sistemului de alertă din perimetru, paznicul a mers să verifice ce se întâmplă. Și bine că nu a ajuns în acel loc înainte de explozie”, a spus Ghebrev, potrivit publicației bulgare Mediapool.

„Nu este nimic nou pentru moment. De aici înainte, începe munca grea de curățare și distrugere a muniției neexplodate. Dă Doamne să demareze și o anchetă, care să nu fie ca în cazurile precedente – de 10 ani fără rezultat, indiferent de asistența externă acordată anchetatorilor bulgari”, a menționat acesta.

Ghebrev a adăugat că este o problemă de atingere a capacităților de apărare ale țării. În comentariul său, el face referire la ancheta exploziei din depozitul firmei „Emko” din Lovnidol din 12.11.2011. Anul trecut, cu o întârziere de zece ani, procurorul general bulgar Ivan Gheșev a anunțat că cele patru explozii de la depozitele militare au fost efectuate probabil de ofițeri ai serviciilor secrete militare ruse (GRU). Unul dintre cazuri este în depozitul „Emko” din Lovnidol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut, compania a explicat că în timpul defrișării zonei a fost găsit un dispozitiv exploziv cu explozivi plastici și un detonator. Pe baza unei expertize complexe, Procuratura din Sevlievo a ajuns la concluzia că explozia a fost provocată în mod deliberat. Printr-un decret al Parchetului superior, această concluzie a fost anulată și procesul a fost suspendat. Nu există informații publice noi despre anchetă. "Ați auzit cumva că s-ar fi făcut ceva până în acest moment. Nu", a spus Ghebrev luni.

Împotriva lui Ghebrev, a fiului său și a șefului companiei a avut loc o încercare de asasinat prin otrăvire cu un medicament similar cu cel rusesc, Novichok, folosit pentru a-l otrăvi pe agentul dublu rus Serghei Skripal, în Salisbury, în 2018. În cazul lui Gherbev, a fost chiar pus sub acuzare în absență rusul Serghei Viaceslavovich Fedotov (pe numele său real Denis Sergeev), care este, de asemenea, principalul suspect și în uciderea lui Skripal și despre care se crede că este un agent al Agenției Centrale de Informații a Rusiei.

Redactorul - șef al site-ului de investigații „Bellingcat”, Hristo Grozev, la rândul său, a declarat pentru bTV că încă nu există date concrete dacă Rusia se află în spatele exploziilor din depozitele de muniții de lângă Karnobat.

„Ne așteptăm să primim date de la drone, precum și vizitele care ar trebui să aibă loc în teren. În această etapă, se observă o tendință - că în ultimii opt ani au avut loc nu mai puțin de șapte explozii în diverse țări europene, inclusiv trei în Bulgaria”, a adăugat el. Potrivit lui Grozev, în cele mai multe cazuri există o legătură cu teza Rusiei că aceste depozite au fost folosite pentru a sprijini țările cu care Rusia are o problemă - Ucraina, Georgia.

„Întreaga industrie armată bulgară, precum și firmele domnului Ghebrev, sunt indirect implicate în sprijinirea Ucrainei în război și ar fi foarte ilogic dacă aceasta (adică exploziile) ar fi o pură coincidență. Mai degrabă, este un semnal de avertizare”, a adăugat jurnalistul. Grozev a explicat că a se ajunge la astfel de depozite este destul de complicat.

„Se pare că persoana care a încălcat perimetrul a fost lăsată să intre cu o mașină. Cel mai logic este că acesta este un reprezentant al Federației Ruse, dar este posibil să fie cineva care în Bulgaria are o problemă cu domnul Ghebrev”, a adăugat acesta. Grozev a explicat că, în cadrul investigației Bellingcat, dacă presa bulgară publică articole în favoarea Kremlinului, devine clar că mai multe instituții media bulgare primesc materiale gata făcute și le publică pentru sume corespunzătoare de bani. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)