Şeful CSM, Adrian Bordea, despre lipsa brăţărilor electronice: "Toate organismele statului ar fi trebuit să-şi ia măsurile necesare"
- Ionel Stoica
- 6 februarie 2014, 14:34
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat, joi, referindu-se la lipsa dispozitivelor electronice de supraveghere, în contextul în care există deja decizii privind arestul la domiciliu, că toate organismele statului ar fi trebuit să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare.
'Sunt aspecte tehnice care trebuiau într-adevăr reglementate cumva pentru că, iată, codul acesta este de trei -patru ani aproape. În mod normal, toate organismele statului trebuiau să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare', a precizat Bordea în legătură cu lipsa aşa-ziselor brăţări electronice în contextul în care au fost pronunţate de judecători decizii privind arestul preventiv la domiciliu.
- PREMIERĂ PE NOUL COD PENAL. Fiul vrăjitoarei Omida scapă de celulă, va face arest la domiciliu!
Întrebat dacă ar pronunţa o decizie de arest la domiciliu în condiţiile în care măsura nu poate fi pusă în aplicare, şeful CSM a menţionat că nu se poate invoca faptul că o lege nu poate fi aplicată pentru că nu există mijloace tehnice.
'Este o întrebare destul de subtilă. Ce să vă spun? În mod normal codul trebuie aplicat, legea trebuie aplicată. Nu putem să spunem: nu o aplicăm pentru că nu avem mijloace tehnice. Trebuie să o aplicăm', a subliniat el.
La rândul său, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a spus că este convins că vor fi găsite soluţii pentru rezolvarea problemei.
'Eu nu discut normele de aplicare ale poliţiei sau regulamentul intern al activităţii poliţiei. Într-adevăr, poate e o problemă la acea posibilitate de supraveghere electronică, dar sunt convins că vor fi găsite soluţii de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, de către Ministerul de interne pentru a fi acoperită problema. Instituţia cu siguranţă îşi va găsi aplicabilitate. Trebuie să pornim de la premisa că actualele coduri sunt mai bune decât vechile coduri, iar judecătorii şi procurorii vor face în aşa fel încât codurile să fie aplicate, nu să fie criticate', a susţinut Muscalu.
Procurorul general Tiberiu Niţu a dat asigurări, referitor la acest subiect, că se vor găsi instrumentele necesare ca măsura să fie pusă în aplicare şi verificată. 'Credeţi-mă că la această întrebare: De ce nu au fost achiziţionate, nu vă pot răspunde eu', a mai spus Niţu, adăugând că există măsuri în acest sens.