Șeful Consiliului Fiscal, replică dură pentru ministrul Finanțelor: O nerozie!

Daniel Dăianu, despre măsurile fiscale. Unde a greșit Marcel Ciolacu / sursa foto. EVZ

Deficitul bugetar care ar putea ajunge la 6% din PIB va fi marea problemă a acestui an, arăta Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unui eveniment special organizat de Profit.ro.

Acesta nu a ezitat să spună și că este o mare „nerozie” argumentul expus de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care afirma că acest deficit ar trebui privit cu îngăduință, având în vedere că o parte a acestuia e dat de cheltuielile cu investițiile, care în primul trimestru din 2024 s-au dublat față de  aceeași perioadă a anului trecut. 

Dăianu crede că vom avea un război „distribuțional”

În orice mod în care s-ar face consolidarea fiscal-bugetară, aceasta presupune luarea de venituri din buzunarele unora și a altora, explica Daniel Dăianu.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, arăta recent la un eveniment financiar că societatea românească este în plin război. Un război distribuțional însă, în care vorbim de taxe, impozite și veniturile oamenilor. „Cineva trebuie să plătească. Ori plătim toți, ori plătește o parte. Sper să nu ajungem în situația să plătim toți, nu în mod egal, să plătim taxa prin inflație. Se poate, e o măsură extremă dacă ajungi să umbli la TVA. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc. Cei care au bani puțini, ei simt la raft. Una e inflația alimentară versus așa cum e calculată. Pentru cei care trăiesc numai din salariu, pentru ei contează inflația alimentară”, a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, vom avea în societate un război distribuțional pentru că nimeni nu ar vrea să își vadă veniturile diminuate.

„Fiecare se simte special și nu ar vrea să plătească, dar societatea românească trebuie să plătească. Reformele structurale se cunoaște că sunt dureroase și reclamă timp, de aceea există bani alocați României pentru a efectua reformă”, afirmă el.

Daniel Dăianu: România are o datorie rezonabilă

În opinia președintelui Consiliului Fiscal, problema României nu vine de la nivelul datoriei publice care este în prezent unul rezonabil, ci din deficitul primar foarte mare, situație care ne aduce în postura Greciei.

„Problema este că are un deficit primar foarte mare. Grecia a ajuns după necazuri multe, vai de ei, au surplus. Italia are o datorie publică copleșitoare, când ai 130 și ceva la sută din PIB. Noi trebuie să ne cupăm de acest deficit. Înțeleg de ce. E foarte dureros să simți”, spune Dăianu.

„Doamnelor și domnilor, toți cetățenii plătesc și alimentează bugetul public. Spuneți că numai companiile alimentează bugetul. Nu, toți cetățenii. Nu vă sunt impozitate veniturile? Acestea sunt mituri și piste false”, adaugă acesta.