Prezent la audierea din comisiile senatoriale de politică externă şi de apărare, șeful Armatei a fost întrebat cum evaluează riscul ca pe teritoriul României să se întâmple evenimente nedorite, în contextul tensiunilor crescute din Iran şi Irak.

Generalul Nicolae Ciucă a răspuns: „Evoluţia situaţiei de securitate nu este una matematică, motiv pentru care daţi-mi voie să nu dau cifre, în schimb doresc cu toată responsabilitatea să calmăm opinia publică şi să spunem că în momentul de faţă nu sunt motive să intre într-o stare de panică vizavi de ceea ce ar putea să se întâmple. Sigur, există un risc, dar probabilitatea de a se întâmpla este una mică”.

În privința militarilor români aflați în Orientul Mijlociu, ministrul Apărării Naționale a declarat că aceștia au fost relocaţi de la bazele din Irak: „Cei care fac parte din misiunea NATO de instruire au fost relocaţi, astfel încât să iasă de sub incidenţa oricăror pericole şi ameninţări la securitatea lor. Cei care fac parte din Coaliţia anti-Daesh sunt de asemenea în derulare a planurilor de contingenţă, conform elementelor stabilitate la nivel de Coaliţie”.

La audierile din comisii, ministrul Apărării s-a referit și la primul sistem Patriot, din cele şapte, care va deveni operaţional în acest an: „În ceea ce priveşte realizarea capabilităţilor de apărare aeriană în sistem Patriot, cred că este foarte important să menţionez că analiza noastră făcută cu ceva timp în urmă s-a dovedit a fi foarte relevantă pentru ameninţările la care suntem martori astăzi şi sistemul Patriot este tocmai o capabilitate în măsură să combată astfel de ameninţări. El va deveni operaţional – primul sistem din cele 7 – anul acesta şi cu certitudine va intra în serviciul de apărare aeriană a spaţiului României”.