Şeful armatei din Coreea de Nord, "eliberat" din toate funcţiile

Şeful armatei din Coreea de Nord, "eliberat" din toate funcţiile

Şeful armatei nord-coreene, Ri Yong-Ho, a fost "eliberat din toate funcţiile oficiale", a anunţat genţia oficială de presă de la Phenian, (KCNA).

Yong-Ho nu era doar şef al armatei, ci şi vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare Centrale, deţinând, de asemenea, numeroase funcţii în cadrul Partidului Muncitorilor, unicul partid din Coreea de Nord. În cadrul unei reuniuni a Biroului politic al partidului unic, s-a decis "eliberarea lui Ri Young-Ho din toate funcţiile sale pe motiv de boală", a anunţat agenţia de presă, potrivit BBC.

Ri Yong-Ho, o figură centrală a regimului comunist, devenit şef al armatei în 2009, sub conducerea lui Kim Jong-il. El a fost văzut ultima dată în compania liderului nord-coreean Kim Jong-Un în timpul unei ceremonii de omagiere organizată de acesta pentru bunicul său Kim Ir-Sen, cu ocazia comemorării morţii fostului lider, survenită în 1994. În Coreea de Sud, oficialii de la Seul consideră această eliberare din funcţie ca "foarte neobişnuită". Eliberarea sa din funcţie este analizată de comentatori drept un semn al direcţiei în care Kim Jong-un, prea tânăr şi fără experienţă, va încerca să ducă ţara, notează BBC. Armata şi Partidul Muncitorilor sunt cele două instituţii principale care au consolidat dinastia familiei Kim, susţine Robert Kelly, profesor la Universitatea Naţională Pusan din Coreea de Sud. Kim Jong il a murit anul trecut, în decembrie, în urma unui atac de cord. Fiul său, Kim jong-un a devenit preşedintele ţării şi a fost numit în funcţia de "prim-secretar" al Partidului Muncitorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News