Şefii Parchetelor vor fi numiţi de CSM

Potrivit deciziei de azi a senatorilor, preşedinţii parchetelor vor fi numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, nu de preşedinte, aşa cum se proceda până acum. Propunerea a fost adoptată cu 78 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi o abţinere. Revocarea din funcţie a procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ se va fi făcută tot de plenul CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei. Legea urmează să fie trimisă preşedintelui pentru a fi promulgată. Propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor a fost iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache, şi completată în Comisia juridică a Senatului.

Potrivit noului proiect de lege, "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii". 

Condiţiile necesare îndeplinirii acestor funcţii sunt: să facă parte dintre procurorii care au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să deţină gradul profesional funcţiei de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, ori parchetelor de pe lângă curţile de apel, sau funcţiei de judecător în cadrul ICCJ ori curţilor de apel.  

Numirea procurorilor se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. 

Procurorul general nu comentează decizia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a precizat că procurorul general al României consideră că nu este normal ca propunerile pentru funcţiile de conducere din subordinea sa să fie făcute de ministrul Justiţiei.

Procurorul general ar trebui să facă propunerile pentru funcţiile de conducere din subordinea sa, dacă dorim cu adevărat ca el să fie eficient", a spus oficialul Ministerului Public, citat de Mediafax.