Șefii de clanuri mafiote, căutați de DIICOT. Operațiune de mare amploare

Intervenție DIICOT. Sursa foto: Poliția Română

Procurorii DIICOT, împreună cu Poliția Română și sprijiniți de Jandarmeria Română, au lansat astăzi o amplă operațiune pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată, implicate în infracțiuni grave precum traficul de droguri, trafic de persoane și de minori, trafic de migranți, pornografie infantilă și criminalitate informatică.

Operațiunea, desfășurată la nivel național, presupune executarea a peste 130 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 200 de mandate de aducere.

Operațiune mamut. DIICOT, peste 130 de percheziții la clanuri mafiote

Procurorii anti-mafia au emis peste 200 de mandate de aducere pentru suspecți, care urmează să fie duși la audieri în cadrul unei anchete de amploare. Aceștia au colaborat cu forțele de ordine pentru a captura mai mulți membri ai unor clanuri mafiote implicate în diverse activități ilegale.

O parte dintre suspecți au fost deja reținuți, în funcție de dovezile adunate până acum, iar unii dintre ei ar putea fi plasați sub arest preventiv. Ancheta vizează rețele de trafic de persoane, printre alte infracțiuni grave comise de aceste grupări criminale organizate.

Într-un caz investigat la Timișoara, procurorii au descoperit o rețea de traficanți de migranți care au facilitat trecerea ilegală a peste 400 de persoane peste graniță. Pentru a evita fuga suspecților, autoritățile au folosit tehnologii avansate, inclusiv drone și elicoptere ale Poliției Române.

Ce au descoperit procurorii DIICOT în Timișoara

La data de 16 octombrie 2024, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, au efectuat 19 percheziții domiciliare în județele Timiș și Argeș, într-o anchetă care vizează constituirea unui grup infracțional organizat și traficul de migranți. Potrivit cercetărilor, trei indivizi (un cetățean străin și doi cetățeni români) au inițiat un grup infracțional în decembrie 2022, cu scopul de a organiza transportul migranților.

Grupul, structurat pe un model piramidal și sprijinit de mai mulți cetățeni români și străini, acționa pe mai multe niveluri. Liderii grupului, aflați în legătură cu organizatorii locali, aveau rolul de a recruta șoferi care să preia migranții din diverse locații din Timișoara și împrejurimi, urmând să îi transfere către alte vehicule de transport, inclusiv camioane, în parcările stabilite anterior.

Transportatorii, majoritatea cetățeni români, primeau indicații precise de la organizatori cu privire la locațiile de preluare și destinațiile finale. Migranții, în mare parte de origine afro-asiatică, erau preluați de transportatori și apoi transferați către șoferii de camioane, care îi transportau mai departe. În perioada martie - noiembrie 2023, autoritățile au oprit 15 transporturi ilegale, însumând peste 380 de migranți.

În cadrul acestei operațiuni, sunt puse în executare 18 mandate de aducere, urmând ca persoanele implicate să fie audiate la sediul DIICOT Timișoara. Operațiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor BCCO Pitești și al jandarmilor din inspectoratele județene Timiș și Argeș. De asemenea, se menționează că, în cadrul procedurilor penale, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție și de drepturile prevăzute de lege.

Echipele de anchetă vizează destructurarea rețelelor implicate în aceste fapte și tragerea la răspundere a infractorilor

Scopul acestor acțiuni este strângerea de dovezi care să incrimineze grupările infracționale și persoanele implicate, precum și identificarea bunurilor care pot fi confiscate pentru a recupera prejudiciile cauzate prin aceste activități ilegale.

Acțiunea se desfășoară în contextul aniversării a 20 de ani de la înființarea DIICOT, marcând continuitatea campaniei naționale „Ziua Z”, inițiată acum șase ani, ce subliniază angajamentul instituției în prevenirea și combaterea formelor grave de criminalitate. În perioada 1 ianuarie - 11 octombrie 2024, DIICOT a emis 1.758 de rechizitorii și a încheiat 271 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, trimițând în judecată 3.875 de inculpați, dintre care 1.555 au fost reținuți în arest preventiv.

DIICOT și Poliția Română vor furniza ulterior detalii suplimentare despre evoluția anchetelor, în funcție de informațiile care pot fi făcute publice, menținând transparența în ceea ce privește rezultatele operațiunilor desfășurate, conform unui comunicat de presă al instituției.