Şefi de la Frontieră, prinşi cu ocaua mică

14 ofiţeri ai celor mai importante inspectorate ale Poliţiei de Frontieră din ţară şi adjuncţi ai acestora sunt anchetaţi pentru nereguli grave.

Au pus în pericol siguranţa frontierei de stat, au închis ochii la migraţia ilegală ori au ignorat cu desăvârşire ordinele superiorilor, tolerând, prin comportamentul lor, comiterea de infracţiuni transfrontaliere. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care au dus la declanşarea unei anchete fără precedent în cadrul Poliţiei de Frontieră.

De investigaţiile ordonate, ieri, chiar de şeful acestei instituţii, chestorul Nelu Pop, sunt vizaţi nu mai puţin de 14 ofiţeri - şefi ai celor mai importante inspectorate judeţene ale Poliţiei de Frontieră, adjuncţi ai acestora sau ofiţeri aflaţi „la cârma” unora dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei. „Este vorba despre ofiţeri de la inspectoratele judeţene Giurgiu, Suceava, Constanţa, Bihor, Timiş, Iaşi şi Satu-Mare”, au precizat, ieri, surse din cadrul Poliţiei de Frontieră. Migranţii ilegali „au undă verde” la Suceava

Printre ofiţerii anchetaţi se numără şi şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, comisarulşef Gheorghe Robu. „Practic, domnul Robu a găsit de cuviinţă că nu merită să-şi streseze prea des subalternii cu verificări inutile.

Aşa se face că, în ultima perioadă, nouă migranţi au fost «iertaţi» că au trecut ilegal graniţa de est - o zonă extrem de importantă pentru aderarea la Schengen”, au precizat sursele citate. Potrivit acestora, o atitudine similară ar fi avut şi şeful Inspectoratului Judeţean Bihor, comisarul-şef Dumitru Luncan, care, în primele cinci luni ale anului, a făcut un singur control, în timpul căruia „nu a constatat nereguli deosebite”. „Ca să nu mai vorbim despre şeful Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul-şef Adrian Tobă.

Acesta a dat dovadă de o blândeţe ieşită din comun atunci când i-a aplicat cea mai puţin usturătoare pedeapsă - „o mustrare scrisă” - unui comisar-şef care, ajutat de fiul său (agent la un post de poliţie), a postat pe internet documente secrete sau clasificate ca secrete de serviciu. „Probabil, domnului comisar-şef i s-a părut puţin lucru că subaltenul său a schimbat acte importante pe filme «descărcate» ilegal”, au mai comentat aceleaşi surse. La finalul anchetei interne, ofiţerii riscă nu doar demiterea din funcţie, ci şi dosare penale.

MĂSURI Poliţia de Frontieră îşi face propriul DNA Dezamăgiţi de rezultatele ultimelor verificări, mai-marii Poliţiei de Frontieră au hotărât să-şi înfiinţeze, urgent, propria structură anticorupţie, pentru a-şi supraveghea mai bine subalternii din teritoriu. Potrivit unor surse din cadrul Internelor, noua unitate, înfiinţată cu avizul ministrului Dan Nica, va avea în componenţă specialişti din cadrul mai multor direcţii importante ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

„În nici un caz nu se va suprapune cu Direcţia Generală Anticorupţie. Practic, ofiţerii de aici vor avea sarcina să facă controale inopinate în toate punctele de trecere a frontierei. Trecând drept turişti, traficanţi de persoane sau contrabandişti, ei îi vor testa pe agenţi, oferindu-le mită pentru a închide ochii la aşa-zise infracţiuni”, au explicat sursele citate.